facebook
twitter

Горещи новини

Цв. Цветанов: Руското оръжие в Сърбия е заплаха за Балканите

Създават се предпоставки за потенциално внушаване от руска страна, че те са господстващата държава, прецени бившият зам.-председател на ГЕРБ
1072
Илияна Кирилова

България трябва да ограничи доставките на руско военно оборудване за Сърбия през нашето въздушно пространство, защото така ще се гарантира сигурността на Балканите. Това заяви председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Цветанов коментира информацията в медиите, че българското въздушно пространство се използва от Русия за доставка на бойни хеликоптери Ми-35 за Белград, а също така за транспортиране на най-съвременните зенитно-ракетни системи С-400, които в края на октомври участваха в съвместни сръбско-руски бойни учения.

"Трябва да имаме ясна позиция... Ние трябва да ограничаваме подобен подход, който има руската страна, и да гарантираме сигурността на нашия регион. С подобни учения, с подобна техника, която преминава през територията на България, винаги се създават предпоставки за потенциално внушаване от руска страна, че те са господстващата държава, която може да прави, каквото пожелае на Балканите", подчерта Цветанов.

Той призова за по-активна роля на България и нейното правителство в Черноморския регион.

"С анексирането на Крим, със силата и доминиращата роля на руските военни на територията на Черноморския регион, се ограничава всякаква възможност за регионално партньорство и инициативи на всички държави членки. Точно затова НАТО, България и всички страни от региона трябва да бъдем много единни, координирани, за да можем да имаме възпиращата роля за тази агресивност на руската страна", заяви Цветанов.

Той отбеляза, че Военноморският координационен център, който се предвижда да бъде създаден във Варна, ще има ключова роля.

"Посещението на българския премиер Бойко Борисов и разговорите му с президента Доналд Тръмп във Вашингтон, както и стратегическата рамка, ще ни дадат много повече сигурност, много повече възможност ние да бъдем част от оперативната съвместимост на държавите членки на НАТО", каза бившият зам.-председател на ГЕРБ.

"С Координационния център във Варна ще можем да заемем мястото, което ни се полага като геостратегическо разположение в региона, защото към настоящия момент България малко отсъстваше от тази роля. Това беше иззето от Румъния", подчерта Цветанов.

"Смятам, че с модернизацията на българската армия ставаме оперативно съвместими с армията на НАТО. Със закупуването на F-16 Блок 70 получаваме възможността да бъдем част от европейското семейство на F-16. Знаем, че нашите съседи в региона – Турция, Румъния и Гърция – са с подобно оборудване", каза той.

Цветанов подчерта и значението на диверсификацията в областта на енергетиката. Според него тя е единственото противодействие на увеличаващото се руско влияние.

"Турски поток" е изключително тревожен, защото минавайки през територията на България, "Газпром" – респективно Русия, значително увеличава своето влияние. Истинската, реална диверсификация минава през интерконекторната връзка с Гърция, с възможности за тези платформи за втечнен газ, за които стана дума и при посещението на премиера в САЩ, за да можем да дадем реалната диверсификация. Така ще получим възможността за доставката на газ от много източници, които ще го предлагат на конкурентна цена. Това ще ни позволи да намерим най-доброто за българската икономика, потребители и, разбира се, за нашите партньори в Европа", смята Цветанов.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Невероятно, но факт! Без ГЕРБ няма да настъпи Апокалипсис

21.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2482 8
Цветанов се амбицира да обедини всички в център-дясно

20.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6378 92
Борисов обиколи села и не видя нищо направено от Пеевски

20.09.2020

8858 47

Коментари

н16
снимка на н16

Не ги разбира Цветанов тия работи.

wreckage
снимка на wreckage

кво стаа, цецо, върви ли асансьорът?

Stern

Цвъки ни споделя какво е прочел в пресата, колкото да не забравим за съществуването му.

Хулиган

Не се плашете!

Цецо някой ден ще стане по-известен и от Форестал...

http://www.drago.info/index.php/2018/04/17/resihme-problema-na-formalnia-lider/

Forza NATO

 

Създаването на предпоставки за потенциално внушаване  бие обоснованото предположение  с нокаут!

 

? ?

никой

За Балканите в колорадските планини ли е заплаха?Или просто е обосновано предположение? Царе са партньорите да ползват куци коне внушавайки им, че са расови кобили

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Красив Ум!Оммммммм.......!

TRIF007

Цеци Прометея на Мисълта....

Марш да ближеш! Има още кафяво за близане.

John Slow

"Посещението на българския премиер Бойко Борисов и разговорите му с президента Доналд Тръмп във Вашингтон, както и стратегическата рамка, ще ни дадат много повече сигурност, много повече възможност ние да бъдем част от оперативната съвместимост на държавите членки на НАТО",

Разбирате ли, господа? Посещението на Баце ни дава много повече възможност да... бъдем част от... оперативната съвместимост...

 

 

paragraph39

Елена Поптодорова, Асоциацията на Атлантическия договор: За пръв път Китай ще бъде посочен като заплаха за сигурността на НАТО

3 Декември 2019

Елена Поптодорова заяви, че основните заплахи пред НАТО идват от руското агресивно поведение в района на Черно море и засилващото се напористо поведение на Китай.
„Ще има специална част от дискусията посветена на Китай, защото за първи път Китай ще бъде посочен като заплаха за сигурността на пакта. Всички си даваме сметка, че НАТО няма как да навлезе в Южнокитайско море, но Китай навлиза в трансатлантическата зона. И то през инфраструктура, с високи технологии, дигитална инфраструктура със 5G. Китай е в Африка, в Арктика, в киберпространството“, допълни вицепрезидентът на Асоциацията на атлантическия договор...-http://www.focus-news.net/news/2019/12/03/2725852/elena-poptodorova-asotsiatsiyata-na-atlanticheskiya-dogovor-za-prav-pat-kitay-shte-bade-posochen-kato-zaplaha-za-sigurnostta-na-nato.html

 

Джиджи

Алоооу, каката с кремчето!!!

 

Аре малце по-скромно, а?!  ??

paragraph39

Вучич и Путин ще се срещнат на 4 декември в руския град Сочи

3 Декември 2019

Агенция "Фокус"

Тъмно пиво

 Нищо добро не чака и не се очаква от Евро-атлантическия център за сигурност с това, което има за председател.

Интервал

"...се създават предпоставки за потенциално внушаване от руска страна, че те са господстващата държава, която може да прави, каквото пожелае на Балканите", подчерта Цветанов."

Очевидно Цвинокио е приел, че има една господстваща държава и коя е тя. Освен това, тази държава може да прави каквото си пожелае на Балканите. Казах, че не само четенето трябва да е с разбиране, но и говоренето/писането ? Чудя се, сериозно ли има будали, дето наливат кинти в злокачествената ойроатлантическа метастаза на Цвинокио? Но пък, ако са от господстващата държава, защо не? Все пак, могат да правят "каквото пожелаят на Балканите" ?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ние нямаме руско, а само съветско оръжие. Затова сме безопасни? Успокоих се. Баце-балканският гълъб на мира(не миг 21бис_нарязахме ги)

mitkomm

А американските бази в България не безпокоят ли някои съседни на нас държави, а Цецо?Кога стана и ти анализатор, така и в България никой не можа да разбере- от молитвените закуски ще е?

Влез или се регистрирай за да коментираш