facebook
twitter

Горещи новини

"ЦСКА-София" очаква "съвместна работа" с държавата за нов стадион (галерия)

"Българска армия" ще бъде прекръстен на "Арена ЦСКА София"
1095
CSKA.BG

Ръководството на "ЦСКА-София" представи два проекта за нов футболен стадион в Борисовата градина. От публикуваните снимки на клубния сайт личи, че евентуалното бъдещо съоръжение в центъра на София вече няма да се казва "Българска армия", а "Арена ЦСКА София".

Ето какво пише в официалното съобщение на CSKA.bg:

"Армейци,

основните акционери в клуба Гриша Ганчев и Юлиан Инджов започнаха разглеждането на проектите за нов модерен стадион. В четвъртък две фирми презентираха пред тях своите концепции за бъдещото съоръжение на ЦСКА. Това са фирма "Вамос" с архитект Георги Савов (снимки 1 и 2) и фирма "Design Initiatives" с ръководител на екипа архитект Владо Вълков (снимки 3 и 4) (б. р. - виж галерията). Те запознаха собствениците на клуба с архитектурните планове и строителните решения. В момента мащабният проект е на ниво "предпроектно проучване". Предстоят нелеки процедури в бъдеще освен по избора и одобрението на офертите, така и най-вече по съгласуване и сериозна съвместна работа с държавата и Столична община.

С разрешението на авторите и по желание на Гриша Ганчев и Юлиан Инджов, предоставяме постъпилите на този етап предложения на вниманието на многобройните червени привърженици. Идната седмица предстои разглеждането на още един проект от трета фирма."

Раздвижване около дълго чаканата реконструкция на "Българска армия" започна преди десетина дни, когато Юлиан Инджов прехвърли регистрираното от него дружество "Арена ЦСКА" на доверения човек на Гриша Ганчев – Искра Григорова. Именно тя придоби дружеството "Ред Енимълс", след като то плати 8 млн. лв. за марката и емблемата на фалиралия ЦСКА. През миналата седмица пък Инджов обяви, че ще прехвърли своите 38,1% от акциите на "ЦСКА-София" на Ганчев.

В момента "ЦСКА-София" ползва държавния имот в Борисовата градина като наемател по силата на 10-годишен договор (2018-2027) с нарочно създаденото от Министерството на младежта и спорта дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД. Освен "Българска армия" то стопанисва и тренировъчната база в Панчарево, която клубът на Гриша Ганчев получи заедно със стадиона още през 2016 г. след преименуването на "Литекс" и преместването му от Ловеч в София.

Общият наем, който "ЦСКА-София" трябва да плаща за двата обекта, е 62 000 лв. без ДДС на месец (74 400 лв. с ДДС), а задължителната инвестиционна програма за целия срок на договора е в размер на 1 100 000 лв. без ДДС (1 320 000 лв. с ДДС). След приемането на новия Закон за физическото възпитание и спорта от клуба изявиха претенции да получат базите за новия максимално допустим срок от 30 години, но това все още не е случило. От спортното министерство пък намекнаха, че стадионът в Борисовата градина може да бъде включен от държавата като част от съвместната кандидатура на България, Сърбия, Гърция и Румъния за домакинство на Евро `28 и Мондиал `30.

"Водим преговори, имаме други планове, които са много по-интересни – заяви министър Красен Кралев в края на януари. – Като приключат преговорите и подпишем договорите, ще обявим всичко. Нека всички фенове на ЦСКА бъдат спокойни – клубът ще си бъде собственик на базите за много по-дълго време. Във връзка с плановете ни за кандидатстване за европейско и световно първенство със Сърбия, Гърция и Румъния сме поели ангажимент да предоставим четири стадиона с капацитет 40 000 зрители... Като му дойде времето, ще разберете повече."

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"ЦСКА-София" обвини съдията и мафията след загубата в Пловдив

22.10.2019

254 2
Кралев: Нямам амбиции за шеф на БФС

21.10.2019

53 1
Крушчич си прави сметки да води "ЦСКА-София" 5 години

18.10.2019

67

Коментари

sega_reader

Голямо крадене ще пада, също като градския стадион във Варна, дето набързо го събориха, но вече десета година май не е достроен.

Dimi7

След като стадиона ще бъде завършен, няма никакво крадене. Просто темповете са малко по- бавни от желаното, но работата продължава.

Iberia
снимка на Iberia

Цецекато не са държавен отбор, на държавна заплата, че да се надяват на държавата.

Да ходят и да работят, както всички нормални хора и ако им остане време, да се занимават със спортни меропрятия и пезевенлък.

ruff

що ве? не могал ли се надеят на трибунка "Моци" поне? или "спонсорство" с държавна форма? ТЕЦ 2 да речем?

dobadoba

Какво стана с онези 40 милки, неплатени от червените на НАП и НОИ?

⚓️

ruff

пропуснал си нещо! по скоро НЕЩА!

 

включително колко точно от тези 40 милки червените са дължали на НАП и НОИ! и колко от тях ще получат същите от сумата, с която са купени активите им.

 

научи и после дрънкай.

GrH

Похвално решение - за разлика от подуенските милиционери, за които е преценено, че нищо полезно не са могли, не могат и няма никога да може да свършат, и на които държавата подари социалистически обор, пардон - стадион, армейците са доказали, че сами могат да се справят с предизвикателствата. Нека бавноразвиващите се подуенци бъдат държавно обгрижвани и дундуркани /затънали са и без това в милионни дългове, които с талони от лотарията няма да може да се обслужат/, на ЦСКА нека просто да не се пречи👍😊

Evasion

С кое точно предизвикателство са се справили т.нар. "армеици"?

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

А що го подариха  точно на микренското джудже някой знаели има ли наем? какъв?търг имаше ли?

а европата брои ли сбирщината  като цска дето нищо не значи?

А другото цска?

 

GrH

Темата е за новия стадион на ЦСКА. Не е нужно да се внася лепкава подуенска кал от покрайнините на София в градския й център 😉

Augereau

Абе аз да попитам - колко зрители се очаква да идват на мачове на ЦСКА, че се прави стадион с 40 000 места? 5-6 000? Щото преди няколко години (преди да бутнат стадион Ботев в Пловдив), ЦСКА и Левски взети заедно имаха по-малко публика от Ботев.

 

Стадион, който ще се пълни на 10-20% от капацитета си редовно + тук-таме на 100% (концерти, много важни мачове и т.н.) е финансова катастрофа. А когато зад нещо гарантирано финансово нерентабилно стои частна фирма, тогава можем да сме сигурни, че или ще има някаква друга схема, или държавата ще покрие част от масрафа. 

 

 

Ruja

След като построят новия си стадион цесекарите ще подарят козирката от стария стадион на "Виваком Арена - Георги Аспарухов" за новата им кабрио трибуна.

Stern

И аз, като Augereau, затова се замислих - ниски цени на билети + мижави тв права срещу режийни и охрана, като за модерен стадион. Не виждам как ще им излезе сметката в 90% от мачовете. Дори и да добавим спестения наем сега.

Григан определено има нещо наум, все пак едва ли от любов премести и преименова Литекс.

mr_self_destruct (непроверено)

дейба и ненаялите се помияри!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×