Quantcast
Лекарствата за COVID-19 стават безплатни до дни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Лекарствата за COVID-19 стават безплатни до дни

За пациентите с коронавирусна инфекция ще има и по-достъпни изследвания
2 276
 Илияна Кирилова
Пациентите би трябвало да получават пулсоксиметри, за да мерят сатурацията си у дома

За първи път в историята си Националната здравно-осигурителна каса ще финансира амбулаторното лечение на остро заболяване, каквото е COVID-19, като ще заплаща и за лекарствата, изписвани за лечението му в домашни условия. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров, след като вчера Надзорният съвет на НЗОК одобри изменение в методиката за заплащането на лекарите в болничната и извънболничната медицинска помощ в посока увеличаване на тези средства. 

"На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти. Днес (т.е. вчера - бел.ред.) тази методика беше съгласувана от Българския лекарски съюз, с директори на столични диагностично-консултативни центрове. С тях обсъдихме въпроса и те са много доволни от това, което им е осигурено като нови възможности за т. нар. COVID зони", каза министър Кацаров и допълни, че очаква в много кратки срокове първоначално регистрираните 39 COVID-зони да станат поне 150 - в рамките на седмица-две, така че пациентите с COVID-19 да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно.

Днес в Държавен вестник излиза и решение на НЗОК със списък от лекарства, които могат да се предписват на болни с COVID-19. "Това се случва за първи път в историята на Здравната каса, откакто е учредена. Досега тя финансираше само домашното лечение на хронични заболявания. За първи път тя ще финансира лекарствата за остро заболяване, каквото е COVID-19", изтъкна д-р Кацаров. Тези лекарства ще бъдат безплатни за пациентите, както и изследванията. Очаква се това да стане от другата сряда.

По програма за подпомагане на лечебните заведения МЗ ще осигури на всички новоразкрити COVID зони възможност безвъзмездно да получат апаратура на стойност до 50 хил. лева - например подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ехографски апарат, ЕКГ. Лечебните заведения ще получат тази техника безвъзмездно, а освен това министерството разполага на склад с пулсоксиметри, които ще бъдат изпратени до тези центрове. Всеки център ще получи между 30 и 40 пулсоксиметри. Тези устройства ще бъдат предоставяни на пациентите, чието лечение се провежда амбулаторно, за да могат те да следят кислородната си сатурация в домашни условия. "Това е лесно, за него не се изискват специални знания. Ако сатурацията слезе под определени нива, което показва, че състоянието на човека се влошава, да може той да сигнализира лекаря и съответно да бъде хоспитализиран", коментира министър Кацаров.

 

 

Още

Случаите на Covid се увеличават за първи път от края на март

15.05.2022

3910
И лечението на бежанците се оказа задача на доброволци

24.04.2022

ДИЯН ИВАНОВ

3825
Китай отчете скок на Covid случаите

17.04.2022

2482