Quantcast

Медия без
политическа реклама

СЗО изиска данни от Китай за нов тип пневмония сред децата

Има сведения, че случаите се разпространяват в северните части на страната

23 Ноем. 2023
ЕПА/БГНЕС
Деца излизат от училище днес в Пекин.

Три години след първите сигнали за появата на нов вирус в Китай, които бяха предвестник на пандемията, оттам идват тревожни съобщения за нов вид респираторно заболяване. Световната здравна организация е изискала допълнителна информация за "огнища на недиагностицирана пневмония", която по медийни публикации се разпространява сред деца в северната част на страната, съобщи Би Би Си.

Частни китайски медии съобщават, че педиатричните болници в някои части на страната са претъпкани с болни деца. Информацията се потвърждава и от ProMed - глобална система за мониторинг на огнища на зарази. Властите в Пекин отдават изобилието от грипоподобни заболявания тази зима на отменените ковид мерки. Наред с изисканата допълнителна информация за заболяването, СЗО пита и дали то има общо с повишената заболяемост.

След като СЗО оповести изявлението си, държавната агенция "Синхуа" днес съобщи, позовавайки се на представители на Националната здравна комисия, че властите следят много внимателно диагнозите и лечението на деца с респираторни заболявания. По случаите в следващите дни се очакват повече подробности.

Всяко споменаване на нов вирус от Китай изправя на нокти света, но всъщност изискването на допълнителна яснота е практика за СЗО, отбелязва Би Би Си.

Повишената заболяемост от грипоподобни заболявания в северните части на Китай се наблюдава от октомври, като сега случаите са повече в сравнение със същия период през последните три години, посочват от СЗО. Миналата седмица здравните власти в Пекин съобщиха, че има повишение на случаите на респираторни заболявания - грип, ковид, микоплазмена пневмония (често срещата бактериална инфекция, засягаща основно деца) и респираторен синцитиален вирус (RSV). Подобна вълна се наблюдава винаги след отмяна на противоепидемичните мерки, а Китай в момента влиза в първата си зима след дългия локдаун, коментират специалисти пред британската медия.

Ключови думи:

пневмония, вирус, Китай, СЗО