Медия без
политическа реклама

Служебният министър уволни ръководството на "Александровска" болница

Това е опит за отклоняване на пари към черни каси на ГЕРБ, предупреди ПП

13 Окт. 2022Обновена
БГНЕС
Асен Меджидиев

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев смени ръководството на Александровска болница, съобщи самият той. Временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на болницата е проф. Атанас Йонков, който сменя на поста друг Атанас - Атанасов, назначен от Стойчо Кацаров преди една година и половина. Проф. Йонков е ръководител на катедра "Обща и оперативна хирургия“ в Медицинския университет.

МЗ и болничните шефове са в спор от няколко дни на тема добре или лошо се управлява болницата. В този спор влезе и "Продължаваме промяната", откъдето го определиха като политически и имащ за цел да подмени ръководството преди идването на 35 млн. лв. държавен заем за стабилилизиране на лечебното заведение. Меджидиев обясни рокадата с политически натиск.

В началото на седмицата МЗ оповести резултати от одит, според които от 30 юни 2021 г. до 31 август 2022 г. ръководството на лечебното заведение е допуснало увеличаване на просрочените задължения до 24 млн. лв. Според МЗ, натрупаните просрочени задължения към доставчици от последната година – 2021 г., в размер на 23,5 млн. лв. надхвърлят финансовите ресурси на лечебното заведение, които се генерират от дейността му. Органите на управление на дружеството не са предприели своевременно действия по изпълнение на дадени указания от МЗ за стабилизиране на дружеството, твърдят от ведомството. Цитирани са и редица други нарушения.

Ръководството на болницата оспорва тези констатации. Оттам твърдят, че за въпросния период нарастването на задълженията е само с 9,3 млн. лв., като са погасени 44,2 млн. лв., благодарение на което темпът на нарастване на дълговете е намалял.

Няколко часа по-рано "Продължаваме промяната" предупредиха за готвената рокада. "Против сме каквито и да било персонални промени в "Александровска" към този момент. Информационната кампания срещу ръководството се случва дни преди здравното заведение да получи държавен заем от 35 млн. лв., с който да се отърве от част от заробващите дългове и лихви, оставени от бившия директор и впоследствие министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов", посочва в позиция Антон Тонев, който оглавяваше здравната комисия в 46-ото Народно събрание и е от "Продължаваме промяната".

Тонев предупреждава, че очевидната цел е начело на болницата да бъде сложен "правилен" директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ, вместо за решаване на тежките финансови проблеми на здравното заведение".

Решението за заема бе именно на правителството на Кирил Петков. Атанас Атанасов пък бе назначение на Стойчо Кацаров, който през юни 2021 г. махна проф. Борис Богов. Проф. Богов оглави болницата, когато тогавашният й шеф проф. Костадин Ангелов стана министър на здравеопазването в третото правителство на Бойко Борисов.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?