Quantcast

Медия без
политическа реклама

Си Дзинпин е знаел за коронавируса много преди епидемията

68 500 са потвърдените случаи на заболяването към момента

16 Февр. 2020Обновена
Pixabay

Китайският президент Си Цзинпин е знаел за епидемията от коронавирус много преди публично да говори по проблема и да призове за решителни действия.

Това се разбира от публикуваната днес в органа на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао" негова реч, произнесена на заседание на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП на 4 феруари. В статията пише, че още на 7 януари Си е "поискал да се работи за предотвратяване и овладяване на (епидемията от) новия коронавирус".

Въпреки нарежданията му обаче властите на Ухан (столица на провинция Хубей), откъдето тръгна заболяването, са закъснели с реакцията си. Дори на 18 януари са организирали масов банкет за 40 000 семейства с цел поставяне на рекорд на "Гинес".

Решението да бъде публикувана речта е било взето, след като няколко комунистически функционери на местно и провинциално равнище в Хубей бяха уволнени заради кризата. Чуждестранни анализатори смятат, че това е опит за спасяване на репутацията на китайския президент. 

В първите дни на епидемията Си Дзинпин пазеше мълчание по темата. Сега, с публикуването на речта му, става ясно, че висшето китайско ръководство е знаело за сериозността на епидемията седмици преди публично да бъде съобщено за подобна заплаха. Властите всъщност едва в края на януари заявиха, че вирусът може да се предава от човек на човек и тогава започна да се засилва тревогата.

В сега публикуваната реч президентът казва, че е наредил да бъде блокиран епицентърът (Ухан): "На 22 януари с оглед на бързото разпространение на епидемията и предизвикателствата по отношение на превенцията и контрола, ясно и недвусмислено поисках провинция Хубей да въведе всеобхватни и строги мерки за контрол на потока от хора", е цитиран Си.

Още на следващия ден - 23 януари Ухан стана първият град, въвел безпрецедентна забрана върху транспортните средства, напускащи града.

Същевременно Националната здравна комисия на Китай съобщи, че е установила по-малко нови случаи на заразени с новия коронавирус за трети пореден ден.

Към момента болните, при които заболяването е потвърдено, наброяват 68 500. Починалите на територията на континентален Китай са 1665.

В това число не влиза първият докладван смъртен случай в Европа. Франция съобщи за смъртта на китайски турист от провинция Хубей – центърът на епидемията.

Сред пътниците на борда на круизния кораб, задържан под карантина край бреговете на Япония, е най-сериозното средоточие на заразата извън Китай. Още 70 души на борда са били диагностицирани със заболяването, съобщи японското здравно министерство, като така общият им брой достига 355.

ЧИСТИ ПАРИ

Междувременно китайската национална банка съобщи, че като мярка срещу разпространението на заразата, употребяваните банкноти се подлагат на дезинфекция и биват складирани за 14 дни преди да бъдат върнати в обръщение.

Още по темата