Медия без
политическа реклама

Промени в ТЕЛК и болничните одобри правителството

Хората с увреждания ще могат да поискат преосвидетелстване по новите правила

25 Яну. 2023Обновена
Асен Меджидиев
БГНЕС
Асен Меджидиев

Отдавна чаканите промени в наредбата за медицинската експертиза, с които се правят промени в методиките за определяне на процент неработоспособност и правото на болничен, вече са факт. Днес правителството одобри новите текстове, в които са включени и редица забележки от организации на хората с увреждания.

Промените връщат изчисляването на оценката към начина, по който това се правеше преди ГЕРБ да разбута наредбата. Всички заболявания отново влизат в определянето на неработоспособността, като тя ще се определя от най-високия процент на най-тежкото увреждане, плюс 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания. Разширяват се правата за ползване на чужда помощ, като вече тя ще може да се предоставя и на хора с психични заболявания, при които степента на увреждане е под 90%. Други много чакани промени ще позволят пожизнен ТЕЛК да се полага при още 29 заболявания като диабет тип 2, епилепсия, множествена склероза, аутистични разстройства. Освен това се завишават процентите, с които се оценяват някои заболявания, като за пръв път се признава увреждане и след първата година от прекаран инфаркт, както и при поставена клапа или направен байпас.

Наредбата дава възможност лицата, освидетелствани или преосвидетелствани в периода до влизането в сила на това постановление и за които с него са определени по-благоприятни условия за оценка на увреждането, да имат право да подадат заявление за преосвидетелстване. Не се предвижда срок за това преосвидетелстване, тъй като се очаква значителен интерес от лицата с увреждания и съществува риск от допълнително забавяне на експертизата от страна на ТЕЛК при ограничаване във времето, обясни здравният министър Асен Меджидиев на брифинг след заседанието на Министерския съвет.

В основната си част направените промени са предложени от организации на хората с увреждания и са съгласувани с експертните съвети към министъра на здравеопазването по съответните медицински специалности, коментира Меджидиев. Той увери, че всичко това ще ускори процеса по издаване на експертните решения. "Предстоят и други промени, за което сме ангажирали „Информационно обслужване“ АД. Предвиждаме и промени по отношение на ТЕЛК съставите, така че да дадем възможност на повече експерти да извършват експертиза, което ще намали и сроковете за получаване на експертните решения“, заяви още Меджидиев.

В новите текстове е включена и една законодателна промяна, направена в краткия живот на предходния парламент. Тя най-сетне ясно регламентира правото на болничен на родителя за върнато от училище здраво дете до 12-годишна възраст.

Кои заболявания вече ще носят пожизнен ТЕЛК (списъкът не е окончателен, тъй като към първоначалния проект има редакции):

Наредбата за медицинската експертиза, от която зависят правата на стотици хиляди българи с увреждане, направи почти пълен кръг след злополучните промени при последния кабинет "Борисов".
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата