Медия без
политическа реклама

Отпадат всички антиковид мерки в България

Остава в сила обаче задължителната 7-дневна карантина за заболели от COVID-19

16 Ноем. 2022

Всички мерки срещу разпространението на коронавируса в България отпадат от утре. Днес изтича срокът на последната издадена заповед от служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев и той няма да бъде удължаван, стана ясно от прессъобщение от МЗ.

Последното задължително изискване за гражданите беше носенето на предпазни маски в лечебни заведения и специализирани домове за деца и възрастни. Първите рестрикции бяха въведени на 13 март 2020 г. с обявяването на извънредната епидемична обстановка у нас заради глобалната пандемия от COVID-19.

"Наблюдава се намаляване на разпространението и тежестта на протичане на коронавирусната инфекция у нас. В тази връзка към настоящия момент няма да бъдат издавани заповеди за въвеждането на противоепидемични мерки", написаха от здравното министерство днес.

Според официалните данни на Единния информационен портал Coronavirus.bg към днешна дата 14-дневната заболяемост в страната е 69,62 случая на 100 000 души население, като продължава отчитаният от средата на октомври спад в броя на новорегистрираните носители на заразата.

Към 0:00 ч. на 16 ноември броят на хоспитализираните с ковид пациенти е 541, като 59 от тях са настанени в интензивни отделения. Новите случаи за изминалото денонощие са 305, установени с 5312 теста (5,7%).

"Министерството на здравеопазването продължава да следи развитието на пандемията и при отчетен подем отново ще се обсъди въвеждане на противоепидемични мерки с оглед опазване здравето на обществото и намаляване на въздействието на коронавирусната инфекция върху здравната система, както и за недопускане едновременното епидемично разпространение на две заболявания с пандемичен потенциал - грип и COVID-19", се казва още в съобщението на МЗ.

Епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев разкри, че решението за отпадане на антиковид мерките в България е взето вчера на консултативен съвет при здравния министър.

"Това не означава да престанем да си мием ръцете. Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора", уточни той.

Също така в сила остава заповедта за задължителна 7-дневна карантина на заболелите от COVID-19. Тя беше издадена от министър Меджидиев през август и има безсрочна сила на действие.

От днес влизат в сила нови правила за изолация и карантина у нас. За болни и заразоносители с COVID-19 задължителната изолация се намалява от 10 на 7 дни.

Кантарджиев съобщи още, че е доказан първият случай на грипен вирус за нашата страна за този сезон - той е от тип А. Жена на 42 г. от София е първият пациент с грип H3N2.

"Доказани са и първите случаи в Европа. Това е грипът, който направи големия епидемичен взрив в Австралия", поясни епидемиологът.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

коронавирус, COVID-19, ковид

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?