Медия без
политическа реклама

Още една ваксина срещу COVID-19 влиза в България

Valneva е традиционна ваксина и ще се прилага при хора на възраст от 18 до 50 г.

31 Окт. 2022
ЕПА/БГНЕС

10-те хиляди дози от ваксината срещу COVID-19 Valneva са доставени в страната и тази седмица ще бъдат разпределени по регионалните здравни инспекции, съобщи министерството на здравеопазването. Valneva е френска разработка, създадена по традиционна технология. Съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2, които не могат да причинят заболяване.

Ваксината се прилага за първична имунизация при лица на възраст от 18 до 50 години, като схемата на приложение на ваксината е двудозова, с интервал между дозите от 28 дни, поясняват от МЗ. Хората, желаещи да получат COVID-19 Vaccine Valneva, могат да се обърнат към регионалната здравна инспекция по местоживеене за информация относно възможностите за ваксинация.

Любопитно е, че България не се е отказала от това малко количество ваксина, което поръча миналата година. 10-те хиляди дози бяха част от голяма поръчка на ЕС от 60 млн. дози от тази ваксина. Тази година обаче - през лятото, стана известно, че съюзът се е отказал от първоначалните планове и ще поръча само 1,25 млн. дози, които трябваше да се доставят през август и септември. От една страна интересът към ваксините спадна, от друга - има достатъчно количества, обясниха тогава от Брюксел.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваксина, COVID-19