Quantcast

Медия без
политическа реклама

НЗОК ще плаща повече профилактични прегледи

На децата в училищна възраст ще се полага 4 пъти изследване за кръвна картина

26 Март 2022
Pixabay

Нови профилактични прегледи ще бъдат поети от НЗОК. Това предвиждат промени в наредба на здравното министерство, публикувани за обществено обсъждане. Допълнителни дейности се предлагат за деца, за бременни жени и в базовия пакет за всички над 18-годишна възраст.

В училищен етап децата за пръв път ще имат право на изследване на кръвна картина и урина - на 7, 10, 13 и 16-годишна възраст. За 16-годишните ще се включи и допълнително изследване на кръвна захар и холестерол.

При бременните жени се залагат допълнителни ехографски прегледи в рамките на профилактичните им прегледи. Сега се полагат две акушерски ехографии, а с промените ще се добавят още два такива прегледа, както и провеждането на ехографско изследване за фетална морфология. Добавя се и възможността за заплатено от НЗОК изследване за хепатит С.

За хората над 18-годишна възраст се включва изследване през 5 години на кръвна картина, АСАТ, АЛАТ, креатинин и урина. С въвеждането на тези изследвания се цели ранно установяване на евентуални здравословни проблеми, включително и такива на черния дроб и отделителната система, мотивират се от МЗ.

За жените на възраст от 30 до 50-годишна възраст се добавя задължително периодично ехографско изследване на млечните жлези, с което в ранен стадий има възможност за установяване на евентуални изменения.

За лицата с установени при профилактичния преглед рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на ректосигмоидалната област, с анамнеза за аденом/и на дебелото черво, полипи на дебелото черво, колоректален карцином, болест на Crohn, улцерозен колит, цьолиакия се добавя възможност за провеждане на изследване на фекален калпротектин.

С предложения проект се добавя и възможност за провеждане на допълнително изследване на пациентите с установена диагноза Синдром на Търнър. При лицата над 18 години с това заболяване в рамките на диспансерното им наблюдение при специалист се включва провеждането на остеодензитометрия, с оглед подобряване на диагностиката на костните изменения в резултат на заболяването.

Още по темата