Медия без
политическа реклама

Кирил Петков урежда сензори за всички деца с диабет

26 Юли 2022
Кирил Петков
БГНЕС
Кирил Петков

Всичко в последните часове на отиващото си управление се прави в спешен порядък, като тук в последните часове попаднаха и няколко ключови и отдавна чакани решения за детското здраве.

Действия от спешен порядък бяха начертани на среща при министър-председателя Кирил Петков днес за осигуряването на сензори за постоянен мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет тип 1 у нас, съобщи правителствената пресслужба. Сензорите са устройства, които позволяват кръвната захар да се следи без кръвен тест, т.е. спестяват дискомфорта от боцкането на пръста - особено важен детайл за малките пациенти.

"Новите технологии за контрол и лечение са бъдещето, именно те гарантират нормално качество на живот на българските деца с това заболяване, длъжни сме да им го осигурим“, подчертава премиерът. В срещата са участвали социалният министър Георги Гьоков, управителят на НЗОК Петко Салчев, пациентски организации.

По инициатива на здравната каса в кратки срокове ще се проведе среща с научните дружества по ендокринология и Българския лекарски съюз с цел постигане на консенсус по въпросите за осигуряването на глюкозните сензори. НЗОК разполага с необходимите средства, но специалистите трябва да са единни при определянето на правилата и критериите за отпускането на сензорите, посочват от МС. От това не става ясно в крайна сметка всички деца с диабет тип 1 ли ще имат право на безплатни сензори или все пак ще има условия за отпускането им. Освен това провеждането на среща "в спешен порядък" е едно, а изготвянето на критериите от касата - нещо съвсем друго.

В известна степен безплатни сензори за кръвна захар и в момента се осигуряват от касата. Това е факт от края на 2021 г., като въвеждането на реимбурсиране за тези устройства е изненадало даже вносителите им, личи от съобщение на сайта на един от тях. Там решението е обявено като "неочаквано". В момента има редица условия за отпускането на сензор - човек трябва да има потвърдена диагноза за диабет тип 1 от най-малко 6 месеца, да е в интензивна терапия с инсулинови аналози (поне 4 апликации за денонощие), да има чести и непредвидими хипогликемии, да няма психични проблеми и заболявания. Трябва да отговаря и на допълнителни условия, като тук вече са изброени няколко обстоятелства, от които трябва да е налице поне едно.

На свободния пазар сензорите струват 116 лв. и нагоре, показа проверка в няколко сайта.

 

УЛЕСНЕНИЕ

Бе дискутиран също въпросът за разширяване на обхвата на пациентите до 18 г. с диабет тип 1 в страната чрез разкриването на нови специализирани комисии, съобщават от МС. В момента те функционират в големите университетски болници в страната. По данни на здравната каса около 4000 са децата у нас, диагностицирани с диабет тип 1, а до момента само 332 деца са заявили и получили платените от НЗОК сензори. Премиерът Петков настоя институциите да реагират в кратки срокове и да обезпечат по този начин контрола на диабета при всички деца с тази диагноза.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата