Quantcast
Изненада - Благоевград обяви грипна епидемия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Изненада - Благоевград обяви грипна епидемия

В някои училища една пета от децата са болни
2 596
 Илияна Кирилова

Първата област у нас, излязла от последната ковид вълна - Благоевград, влиза в грипна епидемия. От утре, 18 март, на територията на цялата община се обявява епидемична обстановка заради рязкото повишаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип.

Част от мерките са аналогични на въвежданите по време на ковид вълната - забраняват се плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 – 14 г., следвана от възрастовата група от 0 – 4 г. Въпреки това обучението на учениците остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

В зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

МЗ напомня, че спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

 

Ключови думи:

грип, епидемия

Още

Пикът на грипната епидемия ще е в края на януари и февруари

02.12.2022

111
Очаква се по-сериозна грипна вълна тази година

12.10.2022

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1489
Може ли маймунската едра шарка да се превърне в пандемия?

20.05.2022

2345