Медия без
политическа реклама

Изненада - Благоевград обяви грипна епидемия

В някои училища една пета от децата са болни

17 Март 2022
Илияна Кирилова

Първата област у нас, излязла от последната ковид вълна - Благоевград, влиза в грипна епидемия. От утре, 18 март, на територията на цялата община се обявява епидемична обстановка заради рязкото повишаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип.

Част от мерките са аналогични на въвежданите по време на ковид вълната - забраняват се плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 – 14 г., следвана от възрастовата група от 0 – 4 г. Въпреки това обучението на учениците остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

В зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

МЗ напомня, че спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

 

Ключови думи:

грип, епидемия

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?