Quantcast
Европрокуратурата ще проверява покупката на ковид ваксини в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Европрокуратурата ще проверява покупката на ковид ваксини в ЕС

Обект на интерес са договорите, сключвани от ЕК по време на пандемията
806
 ЕПА/БГНЕС

"Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу КОВИД-19 в Европейския съюз", съобщи институцията, цитирана от в. "Билд" и БТА. На този етап не се разкриват допълнителни подробности, посочва вестникът.

По време на пандемията Европейската комисия сключи договори за стотици милиони дози ваксина от името на държавите членки на ЕС. Процедурата многократно е била критикувана, защото договорите бяха оповестявани само частично или защото е имало забавяния в доставката на ваксината, припомня "Билд".

Какво точно разследва прокуратурата в момента, остава неясно. В продължение на месеци особено критикувана беше сделката за до 1,8 млрд. дози от "Пфайзер/Бионтех" от пролетта на 2021 г. Тогава обемът на договора се оценяваше на 35 млрд. евро. 

Както съобщи вестник "Ню Йорк Таймс", личният контакт между ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на "Пфайзер" Алберт Бурла  е бил решаващ за сделката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови съобщения.

Европейската комисия отказа да предостави на журналистите достъп до въпросните текстови съобщения. Според доклад от септември Европейската сметна палата не е получила никаква информация за сделката. Европейският омбудсман Емили О'Райли остро разкритикува действията на Европейската комисия.

Още

60 000 китайци са починали от COVID-19 само за пет седмици

14.01.2023

971
Китай отмени COVID-карантината за пристигащи след 3 г. изолация

08.01.2023

450
Нов силно заразен подвариант на омикрон идва от САЩ

05.01.2023

2169