Медия без
политическа реклама

Европрокуратурата ще проверява покупката на ковид ваксини в ЕС

Обект на интерес са договорите, сключвани от ЕК по време на пандемията

15 Окт. 2022
ЕПА/БГНЕС

"Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу КОВИД-19 в Европейския съюз", съобщи институцията, цитирана от в. "Билд" и БТА. На този етап не се разкриват допълнителни подробности, посочва вестникът.

По време на пандемията Европейската комисия сключи договори за стотици милиони дози ваксина от името на държавите членки на ЕС. Процедурата многократно е била критикувана, защото договорите бяха оповестявани само частично или защото е имало забавяния в доставката на ваксината, припомня "Билд".

Какво точно разследва прокуратурата в момента, остава неясно. В продължение на месеци особено критикувана беше сделката за до 1,8 млрд. дози от "Пфайзер/Бионтех" от пролетта на 2021 г. Тогава обемът на договора се оценяваше на 35 млрд. евро. 

Както съобщи вестник "Ню Йорк Таймс", личният контакт между ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на "Пфайзер" Алберт Бурла  е бил решаващ за сделката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови съобщения.

Европейската комисия отказа да предостави на журналистите достъп до въпросните текстови съобщения. Според доклад от септември Европейската сметна палата не е получила никаква информация за сделката. Европейският омбудсман Емили О'Райли остро разкритикува действията на Европейската комисия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата