Медия без
политическа реклама

Детските отделения в София са препълнени заради вирусите

06 Яну. 2023
Pixabay

Детските отделения в болниците в София са препълнени, съобщава БНТ. Няма свободни места и в отделението по педиатрия в болницата в Гоце Делчев, където всеки ден приемат деца с вирусни инфекции. За да се справят с натоварването, лекарите призовават да се обяви грипна епидемия в област Благоевград.

Основната причина е респираторно-синцитиалният вирус (RSV), но грипът, който се среща все по-често, също усложнява ситуацията. В повечето детски отделения и клиники в столицата положението е тревожно. Някои от тях са препълнени, в други има няколко свободни места, но ситуацията е динамична.

Всички легла в "Пирогов" са заети. Ако едно се освободи, до час се заема от друго дете. "Приемаме само най-тежките. Тези, в един момент бяха, които трябва да се поставят на кислород. А най-тежки са най-малките", казва доц. Ирен Цочева, която е началник на отделението по педиатрия. Ситуацията е изключително напрегната вече месец. "В момента се намираме в състояние на една тройна епидемия - респираторно-синцитиален вирус, грипен вирус и ковидът, който продължава да си циркулира", допълва тя.

Такава е ситуацията и в клиниката по педиатрия в болница "Лозенец", там също няма свободни места. В общинските болници в столицата около половината от леглата са заети. И макар ситуацията в Александровска болница да се е успокоила малко през последните два дни, все още натоварването там е голямо. Яна Андонова, която е лекар там обяснява, че се препоръчва "да се направи един бърз тест за грип, да се наблюдава състоянието на детето - дали то се храни, дали кашлицата се задълбочава, дали има затруднения в дишането и съответно да се потърси лекарска помощ".

За да понесат натоварването и за да не връщат пациенти, лекарите в Многопрофилната болница в Гоце Делчев преобразуват отделения. В детското отделение няма нито едно свободно легло от Нова година. Петър Филибев, директор на лечебното заведение, казва, че "към момента в болницата има 90 пациента, това е около 2/3 от броя на леглата. Има отделения, в които почти през цялата година над 90% е заетостта".

От Центъра по заразни и паразитни болести доказват все повече грипни щамове. "Протича тежко и има капацитет за сериозни усложнения. Той засяга предимно долните дихателни пътища, бронхите, бронхеолита, т.е. най-малките разклонения на бронхите и всъщност може да доведе бързо дори до дихателна недостатъчност", обяснява за RSV проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ. Обстановката с разпространението на COVID-19 в момента e спокойна.

Последвайте ни и в google news бутон