Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бюджет на застоя или на измамата - НС гласува 6 млрд. за НЗОК

Касата ще разпредели 604 млн. лв. повече тази година, но реформи зад парите няма

09 Февр. 2022Обновена
БГНЕС
Проф. Костадин Ангелов няколко пъти иска думата да опровергава "лъжи" на управляващите срещу ГЕРБ.

При унищожителни критики за липсата на реформи от страна на опозицията, четворната коалиция на управлението прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година. В залата основно думата имаха депутатите лекари от ГЕРБ, ДПС и БСП, като те не си спестиха взаимни обвинения, остри реплики, персонални обиди и удари под кръста. Бюджетът бе приет със 129 гласа за и 90 - против.

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов не се посвени да впрегне в дебата дори днешния пореден трагичен случай на жена, починала след разтакаване между 4 болници, като го обяви за пример докъде се простира експертизата на сегашните управляващи. "Възраждане" продължи да вее антиваксърското здраве, като предложи да отпаднат заложените средства за купуване на ковид ваксини и който иска да си плаща за имунизация. "Аз съм доцент", скромно подшушна Лъчезар Иванов на председателя Никола Минчев покрай вълната от професори на трибуната.

Квалификациите за здравния бюджет в залата минаха целия негативен спектър - от бюджет на застоя до бюджет на измамата. Това е копи/пейст на нашите бюджети, настояваха предишните управляващи. Наречете го бюджет на второто тримесечие, а не на годината, уместно посъветва проф. Ангелов поради отложените за средата на годината реформи.

 

ПАРИТЕ

Касата ще разпредели 6,05 млрд. лв. през 2022 г., като увеличението спрямо 2021 г. е с 604 млн. лв. Голямо увеличение има при извънболничната помощ, което според управляващите обръща баланса в системата и е реформа, а според опозицията е наливане на пари без политики. Мнозина предупредиха, че липсата на кореспондиращо увеличение за болниците на практика ще е наказание за тях, след като изнесоха тежестта на пандемията.

Първичната извънболнична помощ - личните лекари, ще разполагат тази година с 363,7 млн. лв. За специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) и здравни грижи сумата е 380,2 млн. лв. Бюджетът за болници ще е 2,632 млрд. лв. За дентални дейност има 239,7 млн. лв. За лекарства, медицински изделия и др. сумата ще е 1,626 млрд. лв.

КРИТИКИТЕ

Опозицията критикува разпределението на парите, липсата на конкретни стъпки за профилактиката и на мерки за ограничаване на доплащането от пациента, което като дял от общия здравен бюджет (48%) е на първо място в ЕС. ДПС даде заявка да се бори преди второ четене за всички искания на съсловните организации за завишаване на суми.

Джевдет Чакъров от движението насочи вниманието към факта, че от бюджета окончателно е отпаднало финансирането на тотална зъбна протеза. Както "Сега" писа, 2 млн. лв. за тази протеза, която се налага при пълно обеззъбяване, бяха заложени в актуализацията, но касата не плати нито една, оправдавайки се с нормативни пречки. "От това ще пострадат най-уязвимите групи от населението – пенсионерите и социалнослабите наши съграждани. Това е изключително несправедливо. По принцип НЗОК плаща изключително малко за услугите за зъболечение", коментира депутатът на ДПС.

"За пръв път в историята се предлага бюджет без програма на управление. Къде са политиките? Няма ги като числа. Където сте идентифицирали някакъв проблем, го замеряте с нови числа", описа ситуацията Хасан Адемов от ДПС. Според него, допълнителните 600 млн. лв. няма да гарантират по-добро качество на здравеопазването за хората и по-добри условия на работа на изпълнителите на медицинска помощ.

"Искате за 25 дни фантастичен бюджет с лостове за реформиране на здравеопазването, как да стане", възмути се на критиките проф. Георги Михайлов от БСП, който беше основният защитник на бюджета от името на управляващата коалиция. "Вървим бавно и стъпка по стъпка, никакъв копи/пейст няма тук, до няколко месеца ще предложим сериозни промени", обеща той. Според проф. Михайлов този бюджет променя баланса във финансирането благодарение на 40-те процента увеличение на парите за извънболнична помощ.

Комичен ефект в тежката дискусия внесе младият депутат от "Продължаваме промяната" Искрен Митев. Той взе думата срещу маститите професори и им заяви: "Вие не разбирате бюджета, това е един бюджет на растежа и на инвестициите". "Освен енергия и ентусиазъм трябва и експертиза, на вас ви липсва", с насмешка го репликира Хасан Адемов.

 

Ключови думи:

бюджет, НЗОК, Здравна каса

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?