Quantcast
Отмениха учтивата форма, пречи на политическия процес | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / После

Фейк бюлетин

Отмениха учтивата форма, пречи на политическия процес

8 627
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

ИНСТИТУТ ПО ЕЗИКОВИТЕ РЕФОРМИ, БАН, УНИБИТ

Учени от Бургаската академия на науките и Университета по битови въпроси в Перник си прекратиха летния отпуск, за да направят важна езикова реформа. 

Със задна дата учените приемат, че от оня ден учтивата форма в българския език отпада, всички почваме да си говорим на ти и възможно най-безпардонно, в противен случай рискуваме политическата криза да се задълбочи и да буксуваме без кабинет 500 години и половин милиард километра.

Учените предприемат тази радикална академична стъпка, защото не искат да тичат след събитията и после да се каем, че не са взети нужните решения навреме.

Макар че се били откъснали от работната маса, учените обърнали гръб на семействата си в редките дни на годишен отпуск и се събрали в Бургас, за да обсъдят състоянието на езика и обществото и какво да се предприеме, за да се улесни политическият процес в страната, който е зациклил в извънредни избори и разговор на ниво "детска градина". 

"Народът се видя в чудо, не знае вече как да гласува, политиците се видяха в чудо, не знаят къде се намират - коментира учен, млад на години, но стар на акъл. - Те не знаят как да обяздят еготата си, а искат да яздят държавата. Страната е на ръба на хаоса. Надеждата на хората е в науката, искаме да сложим правилното винтче на правилното място и нещата да потръгнат!" - надъхан е социолингвистът.  

"Затова си мислим, че учтивата форма на обръщение в нашия език и нашето общество трябва да бъде премахната. Това е излишно затруднение, с което все повече хора се справят по-зле, дори от правилото за пълен и празен член", притичва се на помощ ученият и протяга ръка на обществото. 

"Ние дори малко закъсняваме с тази реформа - признава той. - Но няма да оставим нещата на самотек и ще помогнем да се излезе от политическата криза. Всичко това ние правим, не за да се подмажем на Бойко, Слави и сценаристите му, които говорят като пияни хостеси или комбайнерки в отпуск, на-на-на-йна", застрахова се ученият и започна да тренира тарикатски жаргон, с който да се интегрира по-успешно в интонационната среда на актуалните веяния. 

***

Ето накратко новите препоръчителни форми на общуване, с които да покажем светски шик и да се примъкнем до научно финансиране, участие в схеми или болнични привилегии, когато ни хване делта-ковид. 

В медиите, в академичните среди, в политическите дебати, в културата и физкултурата отпадат всякакви лицемерни любезности и ненужни рамки.

Вече е напълно приемливо да ползваме интимни обръщения към хора в официална среда като: "бейби", "гугутко", "муцунко сладка", "скъпа моя" и т. под. Учениците могат да наричат учителите си "мъжки", "пичага", "мой чорап" или "парцалетка".

Също така, ако някой ни дразни - познат или непознат - най-добре е да си го кажем, за да не се губи време в празни любезности и зле прикрита агресия. Напротив - агресията трябва да се изразява искрено и лично - спрямо журналисти и журналистки, политически опоненти, политически приятели и дори към хора, които са ти безразлични, белким нещо комуникационно се завърти покрай псувнята.

Стига лустро, стига софистицирано лицемерие!  

Вече най-умен и най-остроумен е този, който се самохвали най-безогледно, обижда най-живописно, най-бързо съставя контра-псувня и най-афектирано надприказва събеседника си.

Още

Безличен политик си направи порно-компромат, никой не го забеляза
П. Илиев научил Таня Д. на здр, плс, бчкмт
ГЕРБ-СДС издига Далай Лама и Брендо за президентска двойка