Quantcast

Медия без
политическа реклама

Виртуални хроники под чехъл

Марк Тулий Цукерон разшири мета-владенията си

Императорът пуска дигитален метадон за поданиците

Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Император Марк Тулий Цукерон се събуди с някаква метафора в главата и веднага си я записа в един файл, на който промени мета-данните, за всеки случай. В една мета-данна Цукерон записа шифрованото послание "Bace spinka". 
***
Беше хубава утрин и императорът си наля един пръст Метакса. 
метам повече да не злоупотребявам днеска" - каза си Марк и сипа още един пръст, па си пусна по умната музикална уредба операта от Бедржих Сметана "Продадена невеста". 
"Да не съм някой железар или арматурист, няма да слушам Металика, я!"
Докато свърши операта, Цукерон цъкаше на телефона си и придоби няколко обещаващи компании. 
"Човек трябва да е предприемчив, не да се мета нагоре-надолу като блуждаещ пиксел - почеса се Цукерон по шкембето. - Металът се кове, докато е горещ! Който чака птиченцето на късмета само да му кацне на рамото, нищо няма да постигне в тоя живот" - каза си Цукерон и си направи холограмно селфи.
Понеже Цукерон беше философ и любител на класическото образование, след като лапна за закуска още няколко обещаващи компании, той си отвори учебниците за 11 клас по метафизика, метахимия, метагеография и метаистория. 
След това се зачете на устройството си в "Метаморфозите" на древноримския поет Овидий и му падна нощната шапчица, като видя за какви странни превращения пише тоя поет.
"Такива извращения няма и в интернет!" - оцени Цукерон и си отбеляза докъде е стигнал с виртуален показалец. 
После му щукна да смени официалната религия и името на империята си, която от днес вече се казва Мета. 
Той си сложи слънчевите виртуални очила, влезе в Метавселената и започна да разширява владенията си, като заръча на легионите си да строят крепостни стени, метателни и отбранителни съоръжения в покрайнините на империята. 
"Метавселената е още недобре изучен край на географията - разсъждаваше Цукерон. - Трябва да се пазим от варварите в новите територии, трябва да ги окултуряваме и постепенно да ги приобщим към нашия начин на живот. Ние сме носители на цивилизацията, трябва да сме отговорни към човечеството!" - надъхваше се Цукерон. 
"А който не се приобщава и подчинява, ще го измета от лицето на метавселената!" - разгневи се императорът и в самодържавния си гняв сложи бан (забрана) за публикации на десетки хиляди поданици. 
"Цензура, репресии, Стандарти на общността! - меташе се из стаята Цукерон и слагаше бан след бан. - Език на омразата, фалшиви новини, манипулации! Ще ви метам като шлифер у топло време, ейййййй!" 
През това време императрицата се събуди и дойде да го види какво се е разшумял. 
"Ей, ти да не си пил метанол! - смъмри го жена му. - Я си сядай на дънната платка, да не помета с тебе къщата! Колко пари спечели днеска?!!! Оня ден изгуби 6 милиарда и ме боля глава цяла вечер. От 256 млрд ти паднаха активите на 250 млрд. И аз се червя пред хората! Гиди мискинин с мискинин, император ми бил! Дрисльо! Ти си един виртуален дрисльо и нищо повече. Ех, що не се омъжих за Пища Хуфнагел!"...
Цукерон даде виртуална пресконференция, в която разказа няколко маркетингови смешки, разкри новите си мета-проекти и новото име на империята, направи етюд с ретро сметало, обеща да се бори още по-енергично с манипулациите и езика на омразата в империята. 
През цялото време жена му стоеше извън кадър, но следеше всяка дума на императора, от което той се изнервяше, но не можеше просто да я набие и да я изгони, защото тя не беше обикновена жена, а фурия от древноримски тип. 
"Ако я набия, после и тя ще ме набие, защото не мога да ѝ се противопоставям. Ще стана за смях. Няма как, ще си трайкам" - мислеше си Цукерон, докато си изнасяше презентацията, с която овладя още няколко обещаващи компании - просто така, докато си говори разсеяно за бизнес, а в същото време си мисли колко е проклета жена му. 
Император Цукерон прекъсна презентацията си малко преждевременно, защото видя, че жена му е седнала на компютъра и му тършува из т.нар. "дневник на активността". 
Императрицата видя колко банове е натряскал от сутринта Цукерон и разпрати указания забраните да се вдигнат, да се прати на потребителите извинение и да продължават да си пишуркат из социалните мрежи, щото работа трябва да се върши. 
***
Цукерон се разстрои, че му се бъркат в политиката, но нищо не каза и само пусна безплатен виртуален метадон и виртуален метамфетамин за народа.
"Нека има малко веселба за народа, нека ме запомнят като последния добър император!" - каза си на ума Цукерон и със свито сърце зачака реакцията на жена си, когато разбере за тази негова постъпка. 
Най-накрая, преди да си легне, само от яд, че е мъж под чехъл, направи едно подло вмешателство в изборния процес на малка балканска държавица. Той хакна софтуера на изборните машини и го свърза с джойстика си, така че да може да го манипулира директно, когато си пожелае. 
Само да не се бъркаше толкова тая проклета жена! 

Още по темата