Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

Марияна Николова влязла като таен клиент в папките на Плана

Отворила файловете за свободна редакция, да види какво ще стане

Стана ясно защо част от важна държавна документация е станала достъпна за свободно редактиране от всеки, който добара линк за базата данни. 
Марияна Николова, шефка на киберсигурността и притежател на IT Card, си направила малък експеримент, влизайки като таен клиент в папките на Националния план за възстановяване и устойчивост. Николова отворила папките за свободно дописване от гражданите, за да има повече прозрачност в действията на правителството в оставка и за да могат гражданите да се включат пълноценно в общополезното дело. 
Освен това Валери Симеонов напоследък много бъзикал Николова, че не е много веща в компютърните работи, пък се води началник по тая част.
"И ти си една божикравичка безподобна!" - смеел ѝ се Симеонов, а Николова се ядосвала и цупела устни като инстаграм кифла. 
"Той Бачо Валери това не го прави от злоба - обясни пред нашия "Фейк бюлетин" Николова, - просто обича да ме дразни, защото съм му била секретарка, а станах такава голяма работа. С добро чувство го прави, но исках да му покажа, че даже много добре и бързо се ориентирам в дигиталните работи. И му показах, и му доказах, че си имам своето влияние в киберсигурността!"
Марияна Николова си сложила качулка и влязла в документацията на Националния план.
Тя разгледала документите, с които кандидатстваме за големите европари по възстановяването - и се ококорила. 
Дори Марияна Николова не очаквала вътре толкова неизбродими нелепици. 
"Тоя План за възстановяване е някаква пародия - установила Николова. - Я по-добре да го отворим за гражданите да го дописват."
Речено - сторено. 
Николова разцъкала функциите на Google Drive и видяла, че на тая платформа дори много лесно се работи. 
Бързо разбрала как да отвори документите за свободна редакция и не се поколебала да ги направи достъпни за целия дигитален свят. 
После обаче видяла, че гражданите вместо да пишат проекти за усвояване на средствата, само се гаврят и пишат простотии. 
"Не искам да слагам гражданите под общ знаменател, но тези, които набараха линковете и се намърдаха да пишат в Плана, са някакви безотговорници. Нито една конструктивна идея, нито едно истинско предложение предложение за възстановяване! Това ли е гражданската енергия?" - разочарована е Николова. 
И зарязала Google Drive на произвола на разбеснелите се граждани, които пишели в документите за Плана само дивотии от сорта на - "Искам Мариянчето да ми дойде като таен клиент", и въпроси като - "От тука ли се пускат пръскачките в градинката до парламента?"
***
Другият топ-дигиталист на администрацията в оставка - Томислав Дончев, също се хванал за главата, като видял поразиите в Плана за възстановяване, но после се успокоил. 
"В края на краищата, гражданите, които така злобно натролиха Плана за възстановяване, нито успяха да пуснат пръскачките до парламента, нито пък ще видят нещо от тия пари за възстановяване и устойчивост. Пък аз може и да видя, не ме гледайте, че съм в оставка", самоуверен е Дончев. 

Още по темата