Медия без
политическа реклама

Вицепремиерът: Киберсигурността не е "горещ картоф"

21 Авг. 2019
Илияна Кирилова
Мариана Николова

Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан. Това каза вицепремиерът Марияна Николова пред Нова телевизия. Вчера тя пое председателството на Съвета. 

"Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави тя. 

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията IT Card. Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни тя. 

Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.  "Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност  и, след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.

Още по темата