Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

Китайски философ обясни ползата от корупцията

Според него Кьовеши ще изиграе положителна роля в този процес

Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Китайският философ Гус Тав Юн написа трактат за същността на корупцията с отделен акцент за борбата на Лаура Кьовеши със злоупотребите в Европа. 
Ето как разсъждава мъдрецът Юн. 

Репресията ражда съпротива, изобретателност и растеж на репресирания елемент. Философът дава неопровержим пример: в Китай корупцията се наказва дори със смърт, а в същото време рушветчийството и решаването на проблеми "по втория начин" е начин на съществуване. Китайската държава просто не може да функционира без да се плащат подкупи от най-ниско до най-високо ниво. 
В Китай редовно се изпълняват смъртни присъди за корупция, но колкото повече се потиска свободната корупционна инициатива, толкова по-очевидно е, че тя не само не може да се изкорени, но е част от начина на живот за китайците. 
Който не е част от корупцията на някакво ниво, той просто се разобщава от сънародниците си. А за китаеца разобщаването е най-лошото, което може да му се случи, то е равно на социална и физическа смърт. И дори западният философ Аристотел е казал, че човекът е социално животно. 
Но това дава една стабилност на държавата, като в момента Китай преживява нещо като златен век - не само в рамките на държавата. Китайската корупция е експанзивна, тя завладява европейски и световни пазари. Корумпиращият китайски юан е по-силен от коронавируса. Експанзията е настъпателна и опустошителна. Примерно - китайци почват да строят някъде гигантски инфраструктурен проект, който всяка година поскъпва и се усложнява технически, екологически и всякак; проектът непрекъснато навлиза във фази "ни напред - ни назад" и държавите почват да правят какви ли не политически отстъпки. Това е долу-горе като да пуснеш разбойници да ти ремонтират покрива и те вместо да го ремонтират, първо свалят керемидите, после и конструкцията, после наводняват таваните и едно след друго правят неща, които усложняват ситуацията, но ако опиташ да ги изгониш, може и по-голяма поразия да направят, така че почваш да плащаш и да се надяваш, че ще ти закърпят нещата преди да се разориш. 
Това е огромен икономически и политически капацитет, изграден с вековна корупционна политика и непрекъсната борба с корупцията с най-радикални средства. 
***
Европейският прокурор Лаура Кьовеши би могла да свърши много работа в тази посока, смята Гу Став Юн. 

Кьовеши е борбена, строга, решителна и твърда. Трябва да се снима повече с характерна атрибутика - Наказателен кодекс, белезници, камшици, каскет. Трябва да засили сътрудничеството си с Иван Гешев в България и да му помогне да се закрепи, защото е в трудна политическа ситуация, съветва философът. 

Кьовеши ще мачка корупцията, както момите мачкат с боси крака гроздето, за да стане виното хубаво. Още трябва! 
Корупцията трябва да се мачка с ботуши, с репресии, внезапни арести, нахлуване през нощта, изкарване на хора по пижами от къщите им, тежки присъди, заточение, демагогия, заклеймяване на цели семейства. Това ще даде стабилност и просперитет. Еднополюсната хегемония на Китай не е полезна и за самия Китай, отчита философът. 
Китай имаме нужда от партньорската подкрепа на Европа.
Само така Европа има шанс да започне догонване на Китай и да навакса изоставането в тия важни процеси на стабилизация и растеж, убеден е философът, чиито тези не са много добре приети, както в Китай, така и в останалия свят.

Още по темата