Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Как се каляваше моралът

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

21 Авг. 2022Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделен радиобюлетин в стил академичен попфолк.
***
Имам си такава особеност - моралът ми е като неръждаема стомана. Както старата любов ръжда не хваща, така и моят морал устоява на всякакви житейски и политическите бури. 
Калявал съм си морала в жестоки изкушения. Понеже съм млад, красив, богат и влиятелен, непрекъснато се опитват да ме въвлекат в корупция и разврат. 
Но аз стискам зъби, гледам страшно като Слави Трифонов, окото ми не мига пред лицето на опасността. 
Слави Трифонов даде на обществото чудесен пример за решаване на нелинейно морално уравнение с много неизвестни. Той отказа да си подаде имуществената декларация, защото според него това е сеирджилък и не е морално, нищо, че законът го изисква. Сигурно ужасно се е разкъсвал в желанието си да спази закона и нежеланието си да направи морален компромис. 
Слави има морал даже и за конкуренцията - негови бивши депутати, които го напуснаха на морална почва, обявиха, че влизат в предизборните листи на “Продължаваме промяната”. И ако наистина цъфнат в тия листи, пак ще да е на морална почва, както се казва - де го сееш, де пониква! 
Така се калява стоманата на морала! И аз съм минал през тия домени пещи! 
Веднъж влязох в селската баня, за която може би сте чували известната попфолк увертюра - няма да я цитирам, защото е аморална и с дискусионна естетика. 
Когато влязох в банята, там беше пълно с какви ли не природни изкушения, но аз повиках на помощ неволята, бръкнах в торбата с нравствените ценности и запях с пълно гърло в стил академичен попфолк:

Ох, морал, ох, кеф! 
Vade retro, изиди, Сатана! 
Ох, пасторал, ох, кеф! 
Не ме докосвай, дяволска жена! 


Vade retro, Satana - това е на латински. Означава - къш от тука, дяволе проклети! На славянски същото нещо е - изиди, Сатана. Това е словесно оръжие, с което моралният християнин отпъжда дяволските съблазни и прелести. 
Голям зор видях в селската баня, но моят морал да не би да е по-малък от на Путин, Петков, Нинова, Костадинов или например Стефан Янев! 
Специално се спирам на Стефан Янев и неговата програма моралем максимум.
Той пък решил да прави борд на моралните директори - морален арбитраж, който да регулира обществено-политическите отношения. Морални авторитети заедно с църквата щели да оценяват нравствената годност на политиците. 
Общо-взето фантастика дел арте. 
То като няма да управляваш, лесно е да си измисляш всякакви чудеса и приказки под шипковия храст. 
Номерът е да управляваш - и тогава да налагаш морални норми с твърда, но справедлива ръка. 
В семеен формат това го практикуват ревнивите диктатори, които екзекутират любимите си хора, за да унищожат моралните им недостатъци. 
В по-широки мащаби такива морални операции провеждат талибаните в Афганистан или Путиновата армия в Украйна. 
За налагане на моралните ценности и принципите на хуманността Владимир Путин не пести нито руски, нито украински животи. 
За възтържествуването на християнските ценности и дружбата между славянските народи той праща дори чеченските главорези на Кадиров да убиват, грабят и насилват до пълното и окончателно ликвидиране на братските славянски недоразумения. 
Ramzan Kadyrov (2018-06-15) 02.jpg
Рамзан Кадиров - ковач на християнски ценности. 
***
Ето това е морален Армагедон, а не нашите дребни етични стълкновения. Хубаво е все пак, когато и тукашните рицари на православния морал заплашват морално непълноценните с репресии, бесилки, Народен съд, кадировци и прочистване по списъци. 

Така се калява стоманата 
на нашия светъл морал! 
Така продължава промяната 
с наличния материал.

***
Звуков файл - тук: 

 

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?