Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

Избирателка затъна в размисъл, на косъм от гражданска смърт е!

Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

МИГРЕНА

Избирателка на средна възраст, която по принцип досега винаги гласувала без много да му мисли, този път реши да използва Деня за размисъл по предназначение и почна да мисли веднага след полунощ, с настъпването на датата за окончателно решение на изборния въпрос. 

Електоралната единица мислила усилено до сутринта, хапнала лека закуска със силно кафе и продължила да се потапя в мислите си, като везните на аргументацията и контра-аргументацията ѝ постоянно се изравнявали. И тя не можела да вземе задоволително решение.

Жената харесвала ту един кандидат, ту друг, ту трети, като на всеки от тях намирала и кусури, и достойни за уважение политически качества. 

Един ѝ харесвал повече като гражданин, на друг харесвала възгледите по половия въпрос и икономиката, трети ѝ допадал чисто биологически и също заслужавал политическо доверие. 

Жената опитала и реципрочната функция на мисълта си, търсейки мотиви за наказателен вот с отрицателен заряд. Опитала се да подреди приоритетно кого иска да накаже най-много, кого по-малко и кого съвсем малко - и който остане, за него да гласува. 

Но и този подход не довел жената до сигурно решение, за което да е уверена, че няма да се кае след изборите. 

Рания следобяд на Мисловния ден жената вече била изцедена от умствено напрежение и помолила мъжа си да помисли малко вместо нея, докато тя извърти една мусака. 

Мъжът ѝ обаче - темерут и половина, категорично отказал да мисли и заради жена си. 

"Сякаш малко грижи си имам на главата! - изтъкнал той. - Няма да ти мисля глупостите, аз съм си решил за кого да гласувам, ти ще си решиш за себе си! Тия избори са честни, а ти фактически искаш от мен да контролирам вота ти!" - ощипал се съпругът и скочил да поправя бойлера, само и само да не се занимава с мислите на жена си.

Жената се удивила, защото за този бойлер мрънкала на мъжа си от половин година, а той все отлагал поправката.  

Но нямало време за удивление, защото денят си вървял, а жената трябвало да измисли на кого да отдаде политическото си доверие и кого да накаже с електорален хлад. 

Късния следобед жената се изтощила до ръба на жизнените си сили. 

Така потънала в размисли и страсти, че не могла да изплува и почнала да се дави, стигнала до ръба на гражданската смърт -  вече била на косъм да се откаже да гласува. 

С нея в момента работи екип от психолози, политолози и антрополози, които се опитват да я възстановят емоционално и политически, за да положи сетни умствени усилия в изтичащите часове от Деня за размисъл - и най-накрая да определи най-достойния за нейния вот.

Още по темата