Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Хем така, хем онака. Оставката на Шрьодингер

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

12 Дек. 2021
Котката на Шрьодингер занимава умовете на учените от 1935 г. насам, когато е публикувана статията с описанието на експеримента
Уикипедия
Котката на Шрьодингер занимава умовете на учените от 1935 г. насам, когато е публикувана статията с описанието на експеримента

...Последните векове инженерите и приложната физика взеха да измислят най-хитроумни средства за отдалечена комуникация - разните му там телеграфи и грамофони, радиовълни, микровълнови фурни, чипове за мобилни телефони, 5-Джи и така нататък. Научно-техническият прогрес свърза и най-отдалечените домакинства с останалия свят.
Така че ние сме хем сближени, хем отдалечени.
Тая работа е като с дъщерята на селянина от приказката, дето била хем гола, хем облечена.
Царят казал на девойката да се яви пред него хем гола, хем облечена и тя се изхитрила, та се наметнала с рибарска мрежа.
Тоя цар само си е измислял гатанки да се прави на интересен, ама за нас работата е ясна - искал е да види формите на младото момиче. Царска му работа, мераклийство и тарикатлък. Добре че после все пак се оженил за нея - казал ѝ, голяма си ми умница, хем почтена, хем хитруша.
В такова двойствено положение изпаднала и прочутата котка на Шрьодингер - тя била докарана до положение - хем жива, хем умряла.
Това е невъзможно, освен в приказките, а в научно отношение представлява нонсенс, невъзможна комбинация. Физикът Ервин Рудолф Йозеф Александер Шрьодингер точно това искал да покаже в някаква си научна статия - че няма как котката да е хем жива, хем умряла - или едното, или другото! Направило му впечатление, че в еди-кой си дял от физиката има нещо недомислено и решил да го изкаже по-така образно в уважаемата си статия.
Ама веднъж като ти излезе име - край! Оттогава котката на Шрьодингер се ползва като емблема или символ на някаква парадоксална двойственост: хем гол, хем облечен, хем така, хем онака, хем в оставка, хем начело.
Имаме си такива примери от политическия живот - Корнелия Нинова хем е в оставка, хем води преговорите за участието на нейната партия в управлението. И така добре ги води преговорите Нинова, че е убедила партньорите да изберат тъкмо нея за вицепремиер в проектосъстава на кабинета.
Нейни партийни другари - вътрешна опозиция - разправят: нека да става министър на каквото ще, само да остави ръководството на партията. Щото иначе Нинова може да каже - под мое ръководство партията влезе във властта, пък вий си помислете дали да ми приемете оставката от ръководството. И така ще се получи малко като оставка на Шрьодингер - хем в оставка, хем ще ги гледа в ръцете да не вземат да я приемат.
А като стане вицепремиер, може малко да се поразсее и да отърве юздите на партията.
Макар че може и да каже - ама аз тука съм цял вицепремиер как така ще ми приемате оставката, не ви ли е малко неудобно!
Други лидери със слаби изборни резултати също си подадоха оставките, но все пак отсъстват от проектокабинетите.
А най-големият опозиционен лидер съвсем изчезна, но без да подава оставка.
Още малко - ще изгонят ГЕРБ от високите етажи на НДК, административна сграда - а Бойко Борисов го няма, за да спре с тялото си репресията срещу партията.
Министър Минеков, шеф на културата, скулптор и, така да се каже, длето в чегъртането на ГЕРБ, иска да изгони партията от нейната централа в Двореца на културата.
Там в офиса на ГЕРБ стана голяма навалица, като се появи Минеков - кой с маска, кой без маска, за сертификати да не говорим… Само лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спази напълно противоепидемичните мерки и не се яви на това сборище.
Вместо него в централата на ГЕРБ беше вечният бунтар Йоло Денев, жрец на Тангра и боец на Първа линия във всички протести и митинги в историята на Прехода. И по време на щурма срещу централата на ГЕРБ известно време не беше ясно на чия страна е Бай Йоло. Оказа се, че бунтарят Йоло в тази битка за офиса на ГЕРБ замества липсващия Бойко Борисов и му варди офиса.
Самият лидер изглежда няма ищах да участва телом в тая работа. Седи си вкъщи, пази менискусите и препрочита статиите по квантова котешка физика на Ервин Шрьодингер или нещо по-лекичко като Хегел и Кант. Така са те почетните лидери, а ние оперативните работници сме винаги на тръстиката.
Кой с оставка, кой без оставка, излиза, че само Йоло Денев е последователен - протестира срещу ГЕРБ, когато бяха на власт, сега пак протестира, обаче в подкрепа на ГЕРБ, защото са като него в опозиция.
Йоло е вечна и принципна опозиция, не като някаква котка на Шрьодингер да се крие по кашоните.
Със зелените сертификати също стана малко шрьодингерска работата - за нас така, па за вас онака.
Има някаква си, добра или лоша, министерска заповед, че в такива и такива обекти трябва да се влиза със сертификат. И парламентът е баш такава сграда - обаче парламентаристите си гласуваха правило да си спестят това неудобство на сертификатите.
Че то така и молове, и барове, и разните му там увеселителни заведения могат да си гласуват вътрешни правила и да разкарат сертификатите на своя глава - те не са законодатели, но могат да вземат пример от висшия законодателен орган – Народното събрание.
Направо травмираща история, човек трябва да има тежкотоварна психика и в управлението на този психо-самосвал постоянно да е нащрек да не сгази някоя котка на Шрьодингер. 

Душата скърца и менискус стене: 
Бай Шрьодингер, кажи ми, братко, де си ти? 
Ще си направя селфи с Йоло Денев 
и селфи със отслабналия Пеевски. 

***
Звуков файл - тук: 

 

Последвайте ни и в google news бутон