Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски: Възстановяването на Украйна е най-големият проект в Европа

Оръжейната промишленост на страната е една от най-развитите в света, обяви президентът в годишното си обръщение към Върховната рада

28 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС
Володимир Зеленски

Възстановяването на Украйна след войната ще бъде най-големият икономически проект в Европа, заяви днес президентът на страната Володимир Зеленски, цитиран от ДПА и БТА.

В годишното си обръщение към Върховната рада - еднокамарния украински парламент, Зеленски призова депутатите да приемат закони, които да привлекат чуждестранни предприемачи и инвеститори. Той съобщи, че е обсъдил чрез видеоконферентна връзка възстановяването на Украйна с главния изпълнителен директор на американската инвестиционна компания "Блекрок" (Blackrock) Лари Финк.

Украинските бежанци в чужбина трябва да се върнат един ден в страната, постави друга цел Зеленски.

Той се похвали, че оръжейната промишленост на Украйна е една от най-развитите в света. Нейна задача е да допринесе за възстановяването на териториалната цялост на страната, отбеляза украинският президент.

Зеленски посочи, че Украйна ще похарчи за отбрана над 30 милиарда долара през следващите години.

Друга негова цел е да върне в страната всички украински военнопленници. От началото на войната през февруари в Украйна са се върнали 1456 военни, пленени от Русия, съобщи Зеленски.

АНГАЖИМЕНТ

Френският военен министър Себастиан Льокорню, който е на посещение в Киев, заяви, че ще работи за украинските военни потребности, предадоха Франс прес и БТА.

"Президентите Володимир Зеленски и Еманюел Макрон поискаха да им направя предложения за месец януари, за да установят общ дневен ред за френската военна помощ", каза министърът на пресконференция с украинския си колега Олексий Резников.

Пред медиите френският министър спомена и за "иновативния фонд от 200 милиона евро", който позволява на Украйна да купува директно материали от френската индустрия в зависимост от приоритетите си в противопоставянето си на руската армия.

От своя страна украинският министър на отбраната каза, че противоракетната борба и защита, артилерийските системи, като френските "Сезар", доставката на боеприпаси и на блиндирана военна техника, като и борбата срещу ирански дронове са сега част от приоритетите на украинската армия.

Още по темата