Медия без
политическа реклама

Зеленски потвърди началото на украинското контранастъпление

10 Юни 2023Обновена
В Киев Трюдо представи нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 милиона канадски долара
EPA/BGNES
В Киев Трюдо представи нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 милиона канадски долара

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на брифинг заедно с канадския премиер Джъстин Трюдо, който пристигна на необявена предварително визита в Киев, че се извършват контранастъпателни и отбранителни действия срещу руските сили в Украйна и че украинските военни са положително настроени, предадоха местните медии. 

"В Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия, на какъв етап, няма да кажа подробно... Трябва да се има вяра в нашите военни, а аз им вярвам. Ежедневно съм в контакт с нашите командири в различните направления... В момента всички са настроени положително. Така и предайте на Путин", каза той.

Руската армия от шест дни съобщава за масирани украински атаки, главно по южния фронт, отбелязва Франс прес, предаде БТА. Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че украинските сили са започнали контранастъпление срещу руснаците, но че няма да постигнат целите си и че понасят тежки загуби. Днес украинците докладват за пробиви на километър и половина на 4 места в позициите на противника. Джъстин Трюдо обяви нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 милиона канадски долара. 

КОНФИСКАЦИЯ

Джъстин Трюдо обяви, че Канада конфискува руски самолет Ан-124 и го предава на Украйна. Транспортният самолет "Руслан" на руската авиокомпания "Волга-Днепър" с товар от ковид-тестове от Китай, който е бил нает от канадското правителство, е пристигнал в Торонто на 27 февруари 2022 г., два часа преди северноамериканските власти да затворят небето за руската авиация заради ситуацията в Украйна. Въпреки това полетът закъснява, а екипажът е настанен в хотел. По-късно екипажът отпътува за Русия, но без самолета си.

Още по темата