Медия без
политическа реклама

Украйна за първи път унищожи руски ядрен бомбардировач

21 Авг. 2023
Ukraine Weapons Tracker
OSINT-проектът Ukraine Weapons Tracker публикува кадри на напълно изгорелия Ту-22М3

Украйна за първи път успя напълно да унищожи стратегически ядрен бомбардировач Ту-22М3. Това се случи след удар с дрон на военното летище "Солци" в Новгородска област на 20 август. Тогава руското министерство на отбраната призна, че е повреден един самолет.

OSINT-проектът Ukraine Weapons Tracker обаче публикува кадри на напълно изгорелия Ту-22М3. В социалните мрежи дори се твърди, че е засегнат още един самолет, но той е по-леко пострадал.

В Русия вече няма инженерно-техническа база за построяване на нови самолети от този тип.

От летище Солци до границата с Украйна са около 700 км.

След удара в Новгородска област оцелелите самолети са преместени на летище Оленя в Мурманска област.

"Защо няма елементарни укрития за самолетите, които могат да бъдат направени с минимални сили и средства? И това ще ни излезе по-евтино, отколкото да загубим: в министерството на отбраната поне знаят, че тези самолети вече не се произвеждат и тяхната загуба няма как да бъде компенсирана", коментира влиятелният руски военен Телеграм канал "Рибар".

През декември 2022 г. украински дронове нанесоха удар по руските военни летища, където се намират стратегическите бомбардироваци - "Дягилево" край Рязан и "Енгелс-2" край Саратов. В резултат бяха повредени военни самолети. Тогава руското МО съобщи, че ударите са нанеси с реактивни дронове, съветско производство. След атаките самолетите бяха предислоцирани на летища, по-далеч от границата с Украйна. Общо при украински диверсии и атаки бяха унищожени и повредени над 10 руски самолети и вертолети в авиобази в Беларус, Крим, Рязан, Енгелс, Новосибирск и Псков.

По информация на The Moscow Times въпросът с диверсиите вече е бил обсъждан на съвещанията при президента Владимир Путин, когато представители на силовите ведомства се "заклели", че това повече няма да се случи.

 

Упоритост

Двама души са пострадали при падане на отломки от свален дрон над Московска област, съобщи губернаторът на областта Андрей Воробьов. "Днес сутринта два дрона са били прехванати от силите за ПВО на запад и северо-запад в Московска област. В един от случаите отломките са паднали в градина в Истринския район, като един мъж е хоспитализиран, една жена е ранена, но е отказала да остане в болница. Счупени са стъклата на 3 къщи", написа той в Телеграм.

Пропагандистката и главен редактор на телевизия RT Маргарита Симонян твърди, че единият от дроновете е паднал до нейната къща. "Дронът, който бе свален в Истринския район, падна на съседната улица. Благодарение на нашето ПВО, се размина без жертви и разрушения", написа тя в Телеграм и помести снимка.

Руското МО съобщи, че сутринта Москва е била атакувана с два дрона, които са свалени в Подмосковието. Заради атаката бяха затворени и четирите московски летища - "Внуково", "Домодедово", "Шереметиево" и "Жуковско". 45 полета бяха пренасочени към резервни летища.

Още по темата