Медия без
политическа реклама

Украйна за първи път удари завод за дронове в Татарстан

Поразен бе и поредният руски нефтопреработващ завод

02 Апр. 2024Обновена
Телеграм
Украински дронове атакуваха нефтопреработвателен завод в Татарстан

Украински дронове атакуваха две преприятия в Елабуга и Нижнекамск, Татарстан.

Директорът на предприятието "Алабуг" в Елабуга заяви, че атаката е осъществена в 5:45 часа сутринта. Пострадали са 12 души, сериозни разрушения няма. Технологичният процес не е нарушен, съобщи ТАСС. Според "Настоящее время" на територията на завода са паднали три дрона.

Това е първата атака на дронове в Татарстан от началото на войната.

Главното управление на разузнаването на Украйна обясни, че е атакуван завод за дронове тип Shahed, пише "РБК-Украина". Според източника на изданието при удара са нанесени значителни разрушения на производствените мощности.

Миналата година Washington Post съобщи, че Русия се опитва да организира в Елабуга завод за производство на дронове по ирански модел. През февруари 2023 г. Wall Street Journal, позовавайки се на официални лица от страна, съюзник на САЩ, написа, че Москва и Техеран са разработили план по строителството на нов завод в Русия, който ще може да произвежда около 6000 дрона месечно. Руският вариант на иранските дронове се нарича "Геран".

Журналистическо разследване показа как в Татарстан към производството на дронове са привлечени дори студенти от колежа "Алабуга Политех". "Протокол" и ютуб-каналът "РЗВРТ" разказаха, че в производството са ангажирани и непълнолетни, които получават 30-40 000 рубли месечно ($400), но са принудени да работят по няколко дни без сън и храна.

Според руски военни Телеграм канали е използван украински дрон UJ-22 Airborne, който може да носи до 20 кг взрив и досега достигаше до 800 км.

Разстоянието от границата в Украйна до Татарстан е 1250 км. Това е най-голямото разстояние, прелитано от дрон досега. Предишното бе до Санкт Петербург /860 км от украинската граница/.

"Визуално дронът прилича на лекомоторен самолет. Досега Украйна не е показвала дронове, които да летят над 1000 км. Напълно е възможно леките самолети да са преоборудвани, за да се управляват дистанционно", коментира военният анализатор Ян Матвеев.

"Украйна е разработила дронове, които могат да летят над 1000 км", разказа вчера украинският министър на цифровата трансформация Михаил Фьодоров в интервю за Die Welt. Той твърди, че в сравнение с миналата година през 2024 г. Украйна е увеличила 10 пъти производството на дронове за далечно поразяване. И добави, че до края на годината на фронта могат да се появят първите прототипи на дронове с изкуствен интелект.

В Нижнекамск е атакуван нефтопреработващият завод "Танеко", който е в топ 5 на най-големите предприятия в отрасъла в Русия. Според властите всички дронове са унищожени и поражения няма, въпреки че снимките ги опровергават. Пострадали са трима души.

Пред "Инсайдър UA" източници потвърждават, че ударът по "Танеко" е съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна и украинското разузнаване. Те твърдят, че дронът е попаднал в установката за първична преработка на нефт, след което е избухнал пожар. Мощността на тази установка е 8 млн. тона нефт, което е 2.6% от общата годишна преработка на Русия.

"Танеко" е един от новите заводи - бе открит през 2014 г. От 2018 г. насам ежегодно произвежда над 10 млн. тона нефтопродукти.

Това е 17-тият нефтопреработващ завод, атакуван от украински дрон. В резултат на ударите извън строя са поне 15% от нефтопреработващите мощности на Русия, пише "Можем да обясним".

"Атаките на обекти в Татарстан разшириха потенциално уязвимата територия на Русия за удари на ВСУ с около 195 хиляди кв.км, изчисли "Вьорстка". Общата площ сега е около 1 милион и 315 кв. км, като на нея са разположени 7 града с над милион население.

 

Ключови думи:

атака с дронове

Още по темата