Медия без
политическа реклама

Украйна вече атакува Русия с картонени дронове

От началото на войната има над 500 удара с безпилотни апарати на руска територия

01 Септ. 2023Обновена
Туитър
Картоненият дрон струва от 670 до 3500 долара, но унищожава самолети за по няколко милиона долара

Атаката на летището в Курск на 28 август, при която бяха поразени четири самолета СУ-30 и един МиГ-29, както и радарите на комплекса С-300 и два "Панцир", е била извършена с картонени дронове, съобщи UA Insider. Украинският военен кореспондент Юрий Бутусов публикува кадри,  на които Службата за сигурност на Украйна тества дроновете. Твърди се, че тези дронове са невидими за вражеските радари. Както показа тестът, след експлозията поразяващите елементи покриват площ, достатъчна да повреди дори голям самолет.

"Има с какво да се гордеем - дронът е разработка на украинска компания в сътрудничество със Службата за сигурност на Украйна. Благодарение на използването на радиопрозрачни материали и някои оригинални технически решения, самолетът остава почти невидим за руските противовъздушни системи. Освен това новият украински самолет не се нуждае от GPS сигнал за намиране и унищожаване на цел, така че устройствата за радиоелектронна защита са безсилни срещу него, както и всякакви инженерни прегради като капонири, насипи или мрежи за защита от дронове. Бойната част на самолета е с фрагментарно насочено действие с поразяващи елементи от волфрамов карбид, повече от 1000 броя, предназначени за извеждане от строя на лека бронирана техника, радари и самолети, с цел нарушаване на здравината на конструкцията, повреда на електрическо оборудване и кабели, което ги прави неизползваеми за по-нататъшна употреба или възстановяване", обясни в Телеграм Бутусов.

Подобни дронове ще бъдат доставени на Въоръжените сили на Украйна и от Австралия. Апаратът може да леди до 40-120 км, да носи 3-5 кг товар и има автономност на полета 1-3 часа.

Australia will provide Ukraine with an unusual weapon in the war against Russia - hundreds of drones made out of cardboard. Sunrise foreign editor Dr Keith S...

 

Украйна обаче пуска дронове и от руска територия. "Самолетите Ил-76 на летището в Псков са поразени от руска територия", каза шефът на украинското разузнаване Кирил Бударов в интервю за проекта The War Zone. Той не уточни дали изпълнителите са партизани или разузнавачи. Два самолета са били напълно унищожени, още толкова - сериозно повредени. Буданов твърди, че дроновете са атакували конкретни участъци на самолета - в горната част са разположени резервоарите и критичен участък на крилото. Изданието публикува и снимка, направена от инфрачервената камера на дрона, на която се вижда резултатът от едното попадение. "Ил-76 се използва за транспортиране на военни товари и десантчици, затова и са цел на дроновете", допълни той.

Ударът в Псков вбеси руските Z-кореспонденти. "Единият самолет току що бе излязъл от ремонт. Два бяха с току що ремонтирани двигатели. Затова загубата на тези самолети е много неприятна. Освен това на година се произвеждат 3 Ил-76, т.е. загубата на 4 Ил-76 е почти 1,5-годишното производство. МО има общо 119 Ил-76, т.е. това е загуба на 3,36% от целия парк на Ил-76 на МО и 8% от търговските Ил-76 (около 50 парчета). Стойността на един Ил-76 е 5 млрд. рубли, т.е. за една нощ изгоряха 20 млрд. рубли.", изчислява Роман Сапонков.

"Ако видеата с пускането на снаряди от дронове върху Ил-76 са истински, това вече е съвсем нов етап. Това означава, че край руско летище е действала диверсионно-разузнавателна група на противника на руска територия /дори не в гранични райони/. И това е най-тревожният момент, извън незащитените и изгорели самолети, разбира се", написа "Рибар".

Тази нощ летището в Псков отново бе атакувано с дрон, но той бе свален от силите на ПВО. Вчера оцелелите самолети бяха спешно евакуирани на други летища.

Войната срещу Украйна, протичаща „по плана” на Кремъл, изложи руските региони на постоянни удари с дронове. От 24 февруари 2022 г., когато руските войски нахлуха на територията на съседна държава, до 31 август регионалните власти са съобщили за общо 511 пристигащи дрона, изчисли РБК.

Изданието се основава на информация от  официални доклади на руското министерство на отбраната, губернаторите и правителствата на руските региони за украински дронове, включително свалени и потиснати с радиоелектронна борба.

Щети или жертви има в 110 случая. От тях 82 са свързани с щети на фасади, покриви, автомобили и др., а 21 са по-значителни - на къщи или пожар на военно летище. Съобщава се за 16 пострадали и четирима загинали.

Повече от половината (56%) от дроновете са в Белгородска област — 289 атаки. Общо от началото на пълномащабната война такива съобщения са 511. В 110 съобщения се споменава за разрушения или жертви.

За първи път атака с дрон на територията на Русия беше извършена на 19 юни 2022 г. в Курска област. Този регион стана вторият най-често докладван за дронове, отбелязва РБК.

Най-мащабната атака с дронове на територията на Руската федерация беше извършена в нощта на 30 август: удари с БПЛА бяха регистрирани в Севастополска, Псковска, Московска, Калужка, Рязанска, Брянска, Орловска области. По-късно същия ден беше съобщено за унищожаването на дрон във Воронежска област, пише РБК.

Днес се появиха по-подробни снимки от летището в Псков, на които се виждат унищожените самолети.

 

Украинската отбранителна индустрия разработва "около половин дузина" модели безпилотни летателни апарати, способни да покрият разстояние от 1000 км, пише The New York Times

През юни говорителят на "Укроборонпром" Наталия Сад съобщи за успешното използване на украински дрон на разстояние 1000 км и капацитет на полезен товар до 75 кг.

"Номенклатурата на произвежданите в Украйна дронове, използвани за атака срещу Русия, значително се разшири. Паралелно операторите се обучават да заобикалят руската ПВО. Интересното е, че руската страна съзнателно изтегли зенитно-ракетните комплекси от прикритието на градовете и ги насочи към фронта и защита на окупираните територии", казва директорът на Центъра за военно-правни изследвания Александр Мусиенко пред "Нова газета Европа". Той отбелязва, че приоритетни цели за атаките с дрон са именно руските летища, обекти на армейската инфраструктура, военни части и предприятия от военно-промишления комплекс.

Взрыв бомбардировщика Ту-22М3 на военном аэродроме в Новгородской области. Фото: Ukraine Weapons Tracker / Twitter

Взрив на бомбардировач Ту-22М3 на военното летище в Новгородска област. Фото: Ukraine Weapons Tracker / Twitter

Най-използваният модел дрон за момента е "Бобър", който има аеродинамична форма, като крилата му се намират по- близо до опашката. BuildingTECH пише, че такава конструкция обезпечава ефективност при промяна на височината за преминаване през зоните на ПВО или смяна на целите. "Бобър" може да лети над 1000 км, размахът на крилата му е около 2.5 метра, дължината 2-2.5 метра, скоростта 150-200 км/ч. Бойната му част е около 20 кг взривно вещество. Дронът струва около 108 000 долара.

"Украйна губи по 45 дрона на ден украинско и чуждестранно производство", съобщи шефът на Държавната служба за специална връзка и защита на информацията Юрий Щигол. Украйна на практика закупува всички дронове, достъпни на пазара. "Вече имаме договори за 22 000 дрона, като около 15 000 вече са предадени на ВСУ.  Скоро ще сключим договори за крупни партии FPV-дронове, които започнаха да се произвеждат масово. Ако по-рано ги произвеждаха до 1000 на месец, сега вече цифрата е 10-15 000 на месец", казва Щигол. Той допълни, че  ВСУ планират да закупят или произведат за нуждите на армията до 200 хиляди дрона в близката 1 година.

"След като маршрутът в обход на районите на ПВО бъде разучен с разузнавателни дронове, ще тръгнат вълни от дронове-камикадзе. Една цел може да бъде атакувана от десетки устройства. Ще се увеличава дълбочината на полета, ще расте бойната им мощ. В обозримо бъдеще под ударите ще попаднат всички военни обекти в Русия чак до Урал", смята военният експерт и полковник от ВСУ от запаса Роман Свитан.

 

Нов удар

Дрон падна тази сутрин на територията на Томилинския електронен завод в Люберци край Москва, съобщи говорителят на Главното управление на разузнаването на Украйна Андрей Юсов пред "РБК-Украйна". В резултат в завода избухна пожар. Преди това кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че дронът е успешно свален. В социалните мрежи обаче се появиха кадри от пожара. "Собянин излъга - нищо не е сваляла тяхната ПВО. Има пожар в "Томилинския електронен завод", където се произвежда електроника за ракети", каза Юсов.

 

"В Москва сме организирали скоростно строителство на обекти на противовъздушната отбрана за защита от дронове", каза кметът Собянин. След началото на атаките МО се обърнало към местните власти по повод преустройството на позиции за ПВО. Тогава възникнал въпросът за сроковете. "Попитаха ме дали можем да ги направим за месец. Аз им казах - за денонощие. И през последните няколко седмици ние наистина създаваме нови обекти за ПВО за едно денонощие. Понякога асфалтът не успява да изстине, а ракетите, които свалят дронове, вече летят", разказа той.

 

 

Още по темата