Медия без
политическа реклама

Украйна унищожи руски ракети “Калибър” в Крим

Ключовият град Джанкой бе атакуван с дронове

21 Март 2023Обновена
Останките от един от дроновете в Крим

Руски ракети "Калибър" са били унищожени в резултат на експлозията в Джанкой, Крим, съобщи официалният Телеграм канал на Главното разузнавателно управление на Украйна. Според ГУР това е станало „по време на транспортирането им с железопътен транспорт“. Украинските военни не пишат за причините за експлозията и не поемат директно отговорност за нея.

В кримските Телеграм канали местни жители коментират, че е имало попадение в жп линията.

Според GreyZone, който е свързан с ЧВК "Вагнер", Украйна е използвала дронове камикадзе, за да удари района на жп гарата. Той твърди, "местните жители са отбелязали от 7 до 10 експлозии, някои от които може да са дело на нашата противовъздушна отбрана, но най-малко 2 вражески дрона са достигнали целта".

Жител на Джанкой е ранен и откаран в реанимацията, пише Baza. При атаката са повредени четири частни къщи, сградата на професионалното училище в Джанкой и електропроводи. Друг БПЛА е паднал на празно място.

Поне пет сгради са пострадали сериозно при нощната атака с дронове, съобщава Astra. Основният удар е бил по жп инфраструктурата - локомотивното депо, сградата на охраната на гарата и два склада, единият от които с гориво. Пострадал е и магазин.

Според «Радио Свобода» един от дроновете, взривили се над Джанкой, се е оказал модификация на китайския дрон SkyEye. Украйна не за първи път използва тези дронове за атака.

Губернаторът на анексирания Крим Сергей Аксьонов потвърди атаката с дронове, но омаловажи последиците. Той каза, че в района на Джанкой е работила противовъздушната отбрана, пострадали са магазин и къща. Ръководителят на администрацията на Джанкой Игор Ивин каза, че е избухнал пожар в хранителен магазин в центъра на града и е пострадала частна къща на улица „Южная“. 33-годишен мъж е настанен в болница с охлузна рана, каза още Ивин.

Съветникът на губернатора на Крим Крючков опроверга твърденията, че е повредена жп линията. "Влаковете вървят по разписание", написа той. Крючков уточни, че дроновете са носели взрив, но са били свалени над техникума и над жилищни райони.

Властите на Джанкой въведоха извънредно положение в града.

Ракетите "Калибър” са предназначени за изстрелване от кораби на руския Черноморски флот. Обсегът на такива ракети е повече от 2,5 хил. км за наземни цели и над 375 км за морски цели, отбелязва ГУР. С тях редовно се обстрелват украински градове.

Всички железопътни линии на окупирания Крим се събират в Джанкой. Евентуалното извеждане от строя на този възел ще доведе до парализиране на снабдяването както на Черноморския флот, така и на окупационните групировки в Херсонска и Запорожка област.

 

 

Ключови думи:

Крим, атака с дронове

Още по темата