Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна унищожи още две руски казарми със стотици военни

Русия планира да изтощи Украйна с дронове, заяви Зеленски

03 Яну. 2023Обновена
Телеграм
От базата на руснаците в Правие Саги не е останало почти нищо

Около 500 руски войници са били убити или ранени при украински удар в село Чулаковка в Херсонска област, съобщи Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/. Ударът е нанесен още на 31 декември, но за него се разбра официално днес. Вчера руското МО не спомена подобен удар, само в социалните мрежи се промъкна оскъдна информация за него.

Украинската армия е унищожила и база на руснаците в село Правие Саги, също в Херсонска област. В случая окупаторите сами са издали локацията си, тъй като в социалните мрежи редовно са били публикувани снимки от житието им в комплекса Grand Prix. ВСУ са унищожи няколко сгради от комплекса. Все още не е ясно колко са жертвите.

 

Вниманието вчера бе насочено към друг удар на Украйна - в село Макеевка, където бе срината сградата на професионална гимназия, в която са били настанени над 600 мобилизирани. Според руското МО загиналите там са само 63 души, но руските военни кореспонденти оспорват тази цифра и говорят за над 100 убити и поне още толкова ранени. Много се водят и безследно изчезнали. За многото жертви при удара с HIMARS по Макеевка допринася и фактът, че в сградата са били съхранявани много боеприпаси и над 5 тона дизелово гориво. Това стана повод за множество критики към военното ръководство на Русия, а президентът Владимир Путин е наредил разследване, което да установи кой е виновен за грешките при настаняването на военнослужещи и при съхраняването на боеприпаси.

Минута след като руският президент Владимир Путин завърши новогодишната си реч, в която обеща „само напред, победи“, по руската армия бе нанесен нов болезнен удар.

Русия планира продължителна кампания от удари с ирански дронове, за да изтощи Украйна, каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

„Имаме информация, че Русия планира продължителна атака с дронове Шахед“, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. „Тя вероятно разчита на изтощението. Да изтощи нашите хора, нашата противовъздушна отбрана, нашата енергетика“, каза той.

По думите му Украйна трябва да „действа и да направи всичко, така че тази цел на терористите да се провали, както всичките им останали“. Последните денонощия украинската армия свали 27 дрона-камикадзе Shahed-136, три разузнавателни дрона "Орлан 10" и вертолет Ка-52, съобщава Генщабът на украинската армия. "В последните дни противникът нанесе 6 ракетни и 52 авиационни удара, извърши 77 обстрела с реактивни системи за залпов огън. Гражданската инфраструктура бе цел на 6 ракетни и 30 авиационни удара", се казва по-нататък. 

Руските атаки по корпуси на университета в Киев

"Украйна ще нанася удари по позициите на руските нашественици на цялата окупирана територия", заяви пък пред агенция Укринформ говорителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Черняк, цитиран от БТА.

Той добави, че в момента руснаците полагат всички усилия, за да запазят сухопътния коридор към Крим. "Това беше тяхната идея - да завземат Донецка област, крайбрежието на Азовско море, а също така планът им беше да откъснат Украйна от Черно море. Страната окупатор обаче не успя да осъществи никой от плановете си в Украйна. Като се има предвид, че нашите чуждестранни партньори ни снабдяват с нови оръжия, така нареченият сухопътен коридор към Крим със сигурност не е безопасен. Украйна ще атакува руските позиции на цялата окупирана територия", поясни Черняк.

Според него Русия струпва нови военни части в северната част на Крим. А и продължава да изгражда отбранителни структури в северната част на полуострова и в окупираната Херсонска област. "Те ще загубят, затова създават отбранителни съоръжения където могат, като разбират, че ще трябва да се бият на тези граници", каза още Черняк.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?