Медия без
политическа реклама

Украйна удари военно летище в Крим два пъти за денонощие

16 Май 2024
Пожарите на военното летище в Белбек са заснети от спътници
Пожарите на военното летище в Белбек са заснети от спътници

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отново изстреляха американски ракети ATACMS по военното летище Белбек в Крим миналата нощ. То се намира под Севастопол, там е базиран 38-и изтребителен авиационен полк на 4-а гвардейска армия на ПВО. Руското МО съобщи за 5 свалени ракети ATACMS, без да уточни каква е била целта на украинската атака. 

"Губернаторът" на Севастопол Михаил Развожаев съобщи, че атаката е отразена и че са повредени три частни жилища и автомобил. 

От своя страна кримското партизанско движение "Атеш" заями, че ВСУ са поразили главния артилерийски склад на Белбек, където се съхраняват ракетите за самолетите  Су-27, Су-30 и МиГ-31. Твърди се и че в резултата на вторичната детонация значително е повредена инфраструктурата на летището. За атаката на Белбек съобщиха и източници на телеграм-канала Astra. По техни сведения поне една ракета е попаднала по ремонтната работилница и е избухнал пожар. Твърди се, че няма пострадали. "Кримски вятър" съобщава и че е унищожен склад за гориво. Друг местен сайт съобщава, че пожарът на летището е забелязан от спътници. 

Това е втората атака на летището с ракети  ATACMS за денонощие. При първата избухнаха три пожара до пистата за излитане и местостоянката на самолетите. И тeзи пожари са заснети от спътници. Според ASTRA ракетите са поразили ЗРК С-400, два самолета МиГ-31 и склад с горивно-смазочни материали. Двама войници са загинали, а 13 са ранени. 

 

Още по темата