Медия без
политическа реклама

Украйна тренира десант в Черно море

Руски военни кораби и самолети пристигнаха за военни учения в Куба

07 Юни 2024Обновена
Украински десантчици вече няколко пъти достигаха до Крим
ГУР на ВСУ
Украински десантчици вече няколко пъти достигаха до Крим

Военно-морските сили на Украйна проведоха учения на крайбрежието на Черно море, които включват и десант на морския бряг.

"Група десатчици се предислоцира от едното крайбрежие на другото, изпълнявайки маневри и избягвайки вражески обстрел, като накрая морските пехотинци изпълниха "десант на необорудвано крайбрежие", за да изпълнят поставената задача", съобщава пресслужбата на ВМС.

По време на войната Главното управление на разузнаването на Украйна неведнъж се опита да прати десантчици в Крим. Пикът на тази активност бе през лятото и есента на 2023 г., припомня "Страна".

-----------------

Отговор

-------------------

Руски военни кораби и самолети ще проведат учения в Карибско море следващата седмица, съобщиха AP и Ройтерс.

Корабите ще се намират в пристанището на Хавана от 12 до 17 юни, добави AFP, като се позова на Революционните въоръжени сили на Куба. В състава на групата са фрегата "Адмирал Горшков" /която е носител на свръхзвуковите ракети "Циркон"/, атомната подводница "Казан", танкерът "Академик Пашин" и спасителният буксир "Николай Чикер". "Нито един от корабите не носи ядрено оръжие и не представлява заплаха за региона", съобщават кубинските въоръжени сили.

Кубинският президент Мигал Диас-Канел посети Москва през май 2024 г. и присъства на парада на Червения площад. След това се срещна с руския президент Владимир Путин.

В Белия дом не виждат заплаха в тези учения, тъй като те редовно се провеждаха от 2013 до 2020 г. Там очакват корабите да маневрират в пристанищата на Куба и Венецуела.

Според източници от Вашингтон така Русия иска да покаже на САЩ, че "все още е световна сила", като ученията са отговор на разрешението на САЩ Украйна да използва американско оръжие за удари в гранични руски райони. Миналата седмица Путин за пореден път обеща "асиметричен отговор" и действия в други региони на света, които могат да са заплаха за противниците на Русия. "Ако някой смята, че може да доставя такова оръжие в зоната на бойните действия за нанасяне на удари по наша територия и за да ни създаде проблем, защо ние да нямаме право да доставяме наше оръжие от същия клас в онези региони на света, където ще могат да се нанасят удари по чувствителни обекти в страните, които правят това по отношение на Русия", каза Путин.

Още по темата