Медия без
политическа реклама

Украйна ще изненада Русия с разпръсната енергетика

Децентрализацията на източниците на ток ще лиши от смисъл ракетните атаки

12 Юни 2024
На конференцията в Берлин за възстановяване на Украйна председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен разви идеята за децентрализация с европейска помощ на украинската енергетика
Стопкадър от екрана
На конференцията в Берлин за възстановяване на Украйна председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен разви идеята за децентрализация с европейска помощ на украинската енергетика

Членовете на Координационната група по енергетика на Г-7+ и правителството на Украйна очертаха планове за повишаване на устойчивостта на електроенергийния сектор, включително чрез по-децентрализирано производство. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на конференцията в Берлин за възстановяване на Украйна, че Брюксел набира средства за спешни ремонти в енергийния сектор, както и за множество малки генератори и соларни панели. „Целта е да се подпомогне децентрализацията на електроенергийната система и по този начин да се повиши устойчивостта“, каза тя.

Най-голямото предимство на замяната на големите електроцентрали с множество по-малки, широко разпръснати източници на енергия е, че те много по-трудно могат да бъдат ликвидирани напълно от руските ракети. Освен това би било неефективно за агресора да поразява малки цели със скъпи ракети.

При много източници на микроенергия Русия няма да има достатъчно ракети, за да порази всички, дори и да знае къде се намират. Така че разпръснатото производство на електроенергия е правилният път.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на конференцията в Берлин, която продължава и днес, че руските удари са унищожили 80 % от големите украински електроцентрали, работещи на въглища и газ, и една трета от водноелектрическите съоръжения. "Загубихме половината мощности - от 18 гигавата ни останаха 9 гигавата", каза той.

От март Русия се насочи специално към най-големите електроцентрали в Украйна в шест масирани вълни от ракетни удари и удари с дронове. След две големи атаки в началото на май и в началото на юни Украйна трябваше да премине към режим на тока за промишлени и битови потребители. Някои градове като Харков на източната фронтова линия на страната са практически без ток. След като вече унищожи основните източници за производство на електроенергия в Украйна, Русия най-накрая ще извади от строя и останалите три атомни електроцентрали. От първите дни на войната тя владее украинската атомна електроцентрала „Запорожие“, използвайки я като щит за окупацията на Южна и Централна Украйна, но централата - най-голямото ядрено съоръжение в Европа - е спряна и не произвежда електроенергия.

Възстановяването на енергийните мощности няма да има смисъл, докато не им се осигури надеждна защита. Дори в големите електроцентрали, които имаха чадър за противовъздушна отбрана като възловата Триполска ТЕЦ в Киев, украинските сили просто изчерпаха боеприпасите си при голямото нападение на Русия през април; централата беше разрушена. Но дори и при по-добра противовъздушна отбрана енергийните експерти се съмняват, че до зимата ще могат да бъдат възстановени повече от 2 до 3 гигавата мощности за производство на електроенергия. 

Скъпо решение би било да се разчита на по-голям внос на електроенергия от Европа. Точно преди началото на руското нападение тази година Украйна всъщност изнасяше излишъка от произведена електроенергия за Европа, но това скоро бе преустановено. Днес Украйна може да внася около 1,7 гигавата електроенергия от Европа, а в краен случай дори може да получи повече от 2 гигавата. Проблемът е, че вносната електроенергия е по-скъпа от местното украинско производство, което утежнява и без това затегнатите финанси на страната.

ПОМОЩ ОТ БЪЛГАРИЯ

Българският енергиен министър Владимир Малинов се срещна в Берлин по време на конференцията със своя украински колега Герман Галушченко и му обеща помощ.  „Обсъждаме възможността дружества от групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД да дарят на украинската страна оборудване на стойност над 1 млн. лв., което да подпомогне възстановяването на производствените мощности“, обяви той, цитиран от БГНЕС.

Да бъде създаден коридор за износ към Украйна на електроенергия, произведена в България, е друга тема, която обсъдиха двамата министри. По думите на Владимир Малинов, това ще е реална помощ за украинското население, особено през зимните месеци.

През миналата седмица България е изпратила на Украйна общите условия на договора за продажба на оборудването от площадката на АЕЦ „Белене“, стана ясно още при срещата на Владимир Малинов и Герман Галушченко. Проверката на годността и начина на съхранение на оборудването приключи успешно. 

Двамата министри отбелязаха напредъка и при реализацията на Вертикалния газов коридор. „Стратегическият проект е израз на солидарност с Украйна и е от ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност след предстоящото заместване на доставките на руски природен газ след 1 януари 2025 г.“, подчерта министър Малинов.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Украйна, енергетика

Още по темата