Медия без
политическа реклама

Украйна пусна указание как руските войници да се предадат на дрон

Във видео се обяснява процедурата, която трябва да следват руските военнослужещи

13 Дек. 2022Обновена
Знакът на украинските Въоръжени сили
Знакът на украинските Въоръжени сили

Командването на украинската армия публикува видеоинструкция на руски, в която се обяснява как военнослужещите, които воюват в Украйна, могат да се предадат на украински дрон. 

"Решихме да използваме дрон, за да бъде процесът по вземане в плен по-безопасен", се казва зад кадър в 2-минутното видео, публикувано от Генщаба на украинската армия. 

Който е решил да се предаде, трябва да се свърже с Telegram-проекта "Искам да живея", който ще му даде по-нататъшни инструкции и при нужда ще съобщи координати на отправната точка и часа на срещата с квадрокоптера, съобщава руската секция на BBC. След като види дрона, решилият да се предаде в плен трябва да установи с него визуален контакт, да вдигне ръце и да последва дрона, който ще го заведе до мястото, където го чакат войници от украинската армия. 

На 18 ноември руски и украински Телеграм-канали публикуваха видеозаписи, на които се твърди, че украински военни убиват не по-малко от 10 руски войници, готови да се предадат в плен. Руските власти заявиха, че "сами ще открият убийците". Украйна от своя страна започна разследване на случая. Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк заяви, че разполагат с пълната версия на видеото, на което, според неговия разказ е записано, "че част от руските войници действително смятат да се предадат, а друга част открила огън по украинците". 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата