Медия без
политическа реклама

Украйна организира най-крупната атака с дронове срещу Русия досега

На летището в Псков са унищожени поне четири самолета Ил-76

30 Авг. 2023Обновена
Най-пострадало е летището в Псков
Най-пострадало е летището в Псков

Украински дронове атакуваха военни обекти в пет района на Русия и Крим тази нощ, съобщиха руски и украински Телеграм канали. Това е най-мащабната атака с дронове на руска територия досега.

Около 0.30 часа московско време губернаторът на Псковска област съобщи, че е отблъсната атака с дрон на летището в Псков, което се използва за военни и граждански полети. Няма жертви и ранени. След атаката е избухнал пожар, огнищата са локализирани.

 

ТАСС обаче съобщи, че най-малко четири самолета Ил-76 са повредени или извадени от строя. Според Baza два самолета Ил-76 са напълно унищожени, още четири - повредени. Украинското разузнаване твърди, че напълно унищожени са четири самолета.

Полетите на летището бяха отменени до четвъртък, за да се възстанови пистата.

След атаката останалите транспортни самолети започнаха да се изтеглят от летището в Псков, съобщи местното издание Applied Sociopathy. Най-малко пет самолета са напуснали летището, според телеграм канала. “Псковская губерния” пише, че са преместени три самолета.

Именно на Ил-76 руските войски бяха превозвани към украинското летище в Гостомел в началото на войната на 24 февруари. На такива самолети се доставят дронове и друго въоръжение от Иран.

 

Според “Псковская губерния” има попадение и по нефтобазата до летището.

Според АСТРА дрон е ударил и оръжейния склад на войскова част 64044. Там е имало пожар. Това е местоположението на 2-ра бригада специални сили на ГРУ, участвала в атаката срещу Украйна. От "ВЧК-ОГПУ" също съобщават и за взривове в местоположението на тази бригада. Територията на поделението и летището бяха обкръжени от бойци на ОМОН. 

Според очевидци в атаката са участвали над 20 дрона.

Атаката срещу летището в Псков е една от най-резултатните досега в тила на руската армия. Разстоянието до украинската граница е 800 км. През май Псковска област също бе атакувана с дрон, като тогава пострада административната сграда на нефтохранилището.
 

Веднага след взривовете оцелелите самолети бяха преместени от летището в ПсковОколо 1.45 московско време руското министерство на отбраната съобщи за унищожаването на три украински дрона в Брянска област и един в Орловска област. По-късно губернаторите на Брянск и Орлов съобщиха, че в регионите няма жертви. Според други публикации един от свалените над Брянск безпилотни летателни апарати е паднал върху завода Kremniy EL, причинявайки малък пожар. Това е едно от най-големите предприятия за микроелектроника в Русия.

Губернаторът на Орловска област каза, че над региона са били свалени два дрона.

Около 2.00 часа московско време Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че авиацията на Черноморския флот е унищожила 4 катера с десантни групи на Въоръжените сили на Украйна с численост до 50 души.

Половин час по-късно Министерството на отбраната съобщи, че около 2.00 часа московско време друг дрон е бил унищожен над Калужка област;

В 03:10 московско време губернаторът на Севастопол съобщи за отблъскване на атака от дронове от морето в района на Севастополския залив.

Почти едновременно руското министерство на отбраната съобщи, че над района на Рязан, Московска област, е бил свален и украински дрон. Вероятно заради това на два пъти бяха спирани полетите от московските летища - в 1 и в 3 часа. Това обикновено се прави заради атака с дронове. 

„Тази вечер беше направен опит за масова атака на дронове в Централния федерален окръг. Един от безпилотните летателни апарати, движещи се към Москва, е унищожен от силите на ПВО в района на Рузски. Предварително няма жертви и щети“, написа кметът на Москва Сергей Собянин в Телеграм.

 

Коментари

"Летището в Псков е третото атакувано за последните три нощи. При това то е странен избор. Първо, намира се много далеч от украинската граница и няма как 21 дрона да прелетят незабелязано до там. Второ, в радиус от 600 км от Украйна има далеч по-апетитни летища от него. Затова и има много въпроси откъде точно са пуснати дроновете. Но фактът си е факт - 20 дрона не са долитали до нито едно летище досега. Трябва да се усили защитата на летищата", пише Z-каналът Fighterbomber.

"Атаката на псковското летище е нетипичен избор на цел. Просто погледнете картата. Това е съвсем друго направление в сравнение с предишните пускове на дронове към Москва. За да изпратиш там рой дронове, трябва да имаш сериозно основание. И сериозни разузнавателни данни, предоставени от партньорите на Киев от НАТО. Ако отчитаме растящите технически възможности на Украйна, скоро безопасни места в европейската част на Русия няма да има. Впрочем, ако отчетем агентурната им мрежа - не само в европейската. Трябва да се организира сигурността на военните и стратегическите обекти", пише и военният кореспондент на "Комсомолская правда" Александър Коц.

"Масираната атака с дронове за пореден път показа слабостта на руската ПВО и пълното безразличие на властите. Оказа се, че даже летище, на което са базирани транспортните самолети на ВВС - Ил-76, в Псков няма адекватно прикритие. А въздушна тревога в Брянска, Орловска, Московска, Калужска, Рязанска и Псковска области никой не е имал намерение даже да обявява... Интересно е друго - Псков е най-близкият до страна от НАТО регионален център. Даже от Калининград до Полша разстоянието е по-голямо, отколкото от Псков до границата с Естония. Руските пропагандатори веднага обявиха, че явно дроновете са пуснати от балтийските страни, защото е твърде далече да долетят от Украйна - 650 км, а и трябва да пресекат Беларус. Но едва ли някой ще рискува ядрена война заради удар по транспортни самолети. Още повече, че недалеч наскоро имаше подобна атака - по летището "Солци", където изгоря Ту-22М3. Но има и друго важно съображение - руската власт непрекъснато напомня, че става дума за противостояние с НАТО и как злият и коварен Запад планира да нападне Русия, но само усилията на свещения Путин и доблесната армия /която незнайно защо е в Украйна/ защитават страната. Какво се получава на практика обаче? Виждаме абсолютно незащитено летище, където системите на ПВО са оборудвани само с картечници /ако съдим по звука от видеото/. При това летището не е някъде в дълбокия тил, а на предна линия на противопоставянето с НАТО. А край него има град с 200 000 население... А какво би станало, ако Западът наистина реши да нападне Русия? Дори бомбардировачи B-52 биха били засечени едва в покрайнините на Москва - след публикуване на хиляди снимки и видеа на летящия гигант в социалните мрежи. Крилатите ракети Storm Shadow руската ПВО рядко сваля дори в зоната на военните действия. А над руска територия те биха летели без проблем. Както и други ракети - с ядрена бойна част. Атака на НАТО по въздух - с ракети, дронове и самолети, би довела до бърз разгром с катастрофични последици. Т.е. ако коварният Запад искаше да нападне, отдавна да беше направил това и да беше постигнал успех. Благоразумието на западните политици и противопоставянето на агресивната война на европейските страни - това е, което защитава Русия от хипотетичното нападение на НАТО. Собствената ПВО на Путин е само «Панцир-С1» в двора на имението на Маргарита Симонян и бункерът в Ново-Огарево," написа в Телеграм военният коментатор Ян Матвеев, който е обявен за "чуждестранен агент" в Русия.

 

 

———————

Най-сериозните атаки срещу руски военни летища от началото на войната

▪️19 август - дрон атакува военновъздушната база Солци в района на Новгород. Най-малко един бомбардировач Ту-22М3, носещ ракети, е изгорял, според снимка на очевидец на пожара и сателитни снимки

▪️26 декември - според руското министерство на отбраната трима войници са били убити при нападение от украински дрон на летище Енгелс в Саратовска област.
 
▪️5 декември - атаки срещу военни летища в Саратовска и Рязанска области. В Саратовска област дрон падна на пистата на летище в град Енгелс. Съобщава се, че са ранени двама души и са повредени два самолета. Според някои съобщения два бомбардировача Ту-95 са повредени. На летището близо до Рязан, както съобщава РИА Новости, в резултат на експлозия на камион с гориво загинаха трима души, шестима бяха ранени, а един самолет беше повреден. Има сателитно изображение на летище близо до Рязан, показващо следи от експлозия до един от самолетите, както и снимки на повреден Ту-22М.

▪️9 август - нападение срещу летище Саки в Крим. Според британското разузнаване руската армия е загубила осем самолета наведнъж.


Удар

Русия атакува за пореден път Киев. Свалени са всички 28 ракети и 15 от общо 16 дрона, съобщи украинският Генщаб. От отломките са загинали двама души, а един е ранен. Това е най-мощната атака срещу Киев от пролетта насам.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата