Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна атакува с дрон нефтен завод в Санкт Петербург

Той е бил улучен от руската ПВО, но е продължил да лети още 20 км

31 Яну. 2024Обновена
Телеграм
На територията в "Невский мазут" бързо са пристигнали екипи за потушаване на щетите

Украински дрон атакува нефтопреработвателния завод "Невский мазут" в Санкт Петербург. Зад операцията стои Главното управление на разузнаването (ГУР) на украинското министерство на отбраната, съобщава "РБК-Украина", с позоваване на източник от спецслужбите.

Според информацията руската ПВО се е опитала да свали украински безпилотен апарат със стрелба от зенитен комплекс С-400 - най-мощната противовъздушна система на Русия. В крайна сметка дронът е паднал на територията на нефтопреработвателното предприятие.

"Показателно е точно това, че за свалянето на наши дронове те използват точно С-400. Много е интересно как работи руската ПВО, след като дронът въпреки всичко е паднал на територията на нашата цел", коментира източникът от спецслужбите.

В социалните мрежи изтече и видео, на което не се вижда дронът или как бива свален, но се чуват взривове: 

Руски Telegram-канали пишат, че взривът в завода е чут около 4:00 ч. сутринта. Според тях, макар и свален, дронът е успял да повреди няколко цистерни и автомобили. Възникнал е и пожар, който "е бил бързо потушен" от пристигналите на място противопожарни екипи.

"Гръмна яко", казват свидетели пред "Фонтанка". Руската ПВО е уцелила дрона, но не го е свалила и той е продължил да лети още 20 км.

Подпалили са се празни цистерни, както и коли, паркирани на територията на завода. 

Свидетели разказват, че зданието е тухлено, не е пострадало. Всичко окачено в металните хангари е изпопадало на земята.

 

 

Други атаки по петролни рафинерии

Украинската информационна агенция УНИАН припомня, че от началото на 2024 г. украинските спецслужби активно атакуват нефтопреработвателни съоръжения в Русия.

На 18 януари дрон порази Петербургският нефтен терминал, което е и най-северната точка, до която е успял да долети украински безпилотен апарат. На следващия ден (19 януари) беспилотници атакуваха нефтобаза край Брянск, а на 21-и под удари е попаднал и нефтопреработвателния завод "Новатека" в Уст-Луга, на Балтийско море, заради което той временно е прекратир работа. На 24 януари пък, в град Туапсе (Краснодарски край) се разрази голям пожар в района на завод на "Роснефт", също предизвикан от дрон.

Според агенцията във войната се е открил нов фронт, който подчертава уязвимостта на експорта на нефтопродукти от западните пристанища на Русия. Става въпрос за атаки на безпилотни апарати по обекти на Балтийско море.

Още по темата