Медия без
политическа реклама

Украински генерал заговори за преговори с Москва

Такива войни могат да приключат само с договори, заяви зам.-шефът на военното разузнаване

03 Май 2024
Генерал-майор Вадим Скибицкий вижда изхода от войната с Русия в преговори между двете страни.
gur.gov.ua
Генерал-майор Вадим Скибицкий вижда изхода от войната с Русия в преговори между двете страни.

Един от най-високопоставените военни в Украйна заяви, че страната му в даден момент ще трябва да започне преговори с Русия, за да сложи край на продължаващата над две години война. В интервю за сп. "Икономист" заместник-началникът на дирекцията на военното разузнаване на Украйна (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки заяви, че не вижда начин неговата страна да спечели войната само на бойното поле.

"Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната. Такива войни могат да приключат само с договори", заяви генерал-майор Скибицкий, цитиран от БТА. Той допълни, че в крайна сметка ще се наложи да се водят разговори, какъвто е случаят с всяка война. Скибицкий допълни, че в момента и двете страни се надпреварват за "най-благоприятната позиция" преди потенциалните преговори. Такива обаче могат да започнат най-рано през втората половина на 2025 г., според неговите предположения.

Думите му идват в контраст с досегашните изявления на украинския президент Володимир Зеленски, който многократно е изключвал преговори с Кремъл. Отделно указът, който той издаде, след като Русия официално анексира четири украински региона през 2022 г., определя преговорите като "невъзможни". Зеленски дори каза наскоро, че Русия не е поканена на срещата на върха за мир в Украйна, планирана да се проведе в Швейцария през юни, тъй като няма гаранции, че Москва ще преговаря добросъвестно.

В същото време външният министър на Украйна Дмитро Кулеба преди дни заяви нещо сходно със Скибицкий - че след въпросната среща през юни "може да се осъществи комуникация с Русия и тя да бъде част от разговорите". "В крайна сметка не можете да сложите край на войната без двете страни", добави Кулеба.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски представители от своя страна обаче твърдят, че Украйна блокира всеки опит за мирно уреждане на конфликта.

Още по темата