Медия без
политическа реклама

Украински дрон падна почти до резиденцията на Путин в Сочи

Десети боен самолет катастрофира в Русия. Диверсанти повредиха още няколко самолета в Подмосковието

20 Септ. 2023Обновена
Дронът успешно се "приземи" в петролна база на "Роснефт" в Сочи
Дронът успешно се "приземи" в петролна база на "Роснефт" в Сочи

Украински дрон се взриви в нефтобаза на "Роснефт" в Адлер, съобщиха руските и украинските Телеграм канали. Това е най-дълбоката атака на безпилотен апарат по руското черноморско крайбрежие и мястото е само на 25 км от резиденцията на руския президент Владимир Путин в "Бочаров Ручей" в Сочи, отбелязва "Агенция". Там руският президент има кабинет, който е точно копие на този в Кремъл. При това резиденцията е по-близо до Украйна, отколкото ударената нефтобаза, т.е. дронът би трябвало да е прелетял покрай нея, твърди руският Телеграм канал.

Дронът взриви резервоар с гориво в нефтобазата, която е близо до летището в Адлер.

"Пожарът е обхванал 96 кв.м, но никой не е пострадал", съобщи губернаторът на града Вениамин Кандратиев. Властите не уточняват причината за пожара, но Телеграм каналите Baza и Mash твърдят, че става дума за дрон. Те публикуват видео от пожара и снимки на отломките от дрона.

Адлер, който е част от Сочи, се намира на около 550 км от най-близката територия, контролирана от Украйна. Досега дроновете са достигали най-много до Тупас, където също бе атакувана петролна база на "Роснефт" през февруари.

В края на май дрон вече се взриви недалеч от подмосковската резиденция на Путин в Ново-Огарево. В началото на май пък дрон се взриви в една от кулите на Кремъл. През последните месеци около няколко резиденции на Путин бяха поставени комплекси за противовъздушна отбрана.

От началото на лятото атаките с дронове по руска територия значително се увеличиха, като почти всеки месец количеството се удвоява. През август територията на Русия и Крим е атакувана от минимум 152 дрона, което е два пъти повече от юли /80/ и почти четири пъти повече от юни /40/. Най-често атакувани са Крим и Севастопол /209/, там и е най-масовата атака - на 25 август руското МО съобщи за атака от 42 безпилотни апарата едновременно. Това са само атаките, които са потвърдени официално от властите или за които има снимки и видео. Колко са останали незабелязани, не е ясно.

 

Удар

Украинското разузнаване съобщи, че на 18 септември неизвестни диверсанти са заложили взрив на самолети  вертолет на летище Чкаловски в Подмосковието. При взрива сериозно пострадали са Ил-20, Ан-148 и хеликоптер Ми-28Н, още един самолет - АН-148, е пострадал по-малко. На това летище са разположени също така т.нар. "самолети на Страшния съд", които трябва да транспортират руските висши ръководители в случай на ядрена война.

 

------------------

Самоликвидация

-------------------------

Във Воронежка област при изпълнение на учебно-тренировъчен полет се разби бомбардировач Су-34, съобщи руското Министерство на отбраната. Това е десетият боен самолет, претърпял авария от началото на годината, отбеляза The Moscow Times.

"Екипажът от двама души е катапултирал и евакуиран. Няма опасност за здравето му", се казва още в съобщението. Уточнява се, че самолетът е паднал далеч от населени пунктове и затова няма разрушения и пострадали на земята. Полетът се е изпълнявал без боен комплект. Според МО възможната причина за катастрофата е техническа неизправност. Според Телеграм канала 112 проблемът е в шасито.

Стойността на самолета е около 30 млн. долара. На въоръжение Русия има 104 Су-34.

 

Ключови думи:

атака с дронове

Още по темата