Медия без
политическа реклама

Украинската армия проби руската отбрана край Херсон

Зеленски: Време е руските военни да бягат

30 Авг. 2022Обновена

Въоръжените сили на Украйна са "пробили първата линия на отбраната" на руснаците при Херсон, съобщи ръководителят на съвместния координационен пресцентър на силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк. Руският 109-и полк, съставен от части от ДНР, се е изтеглил от позициите си в района на Херсон. 

Украинската армия контролира вече 4 села до Херсон - Нова Дмитровка, Правдина, Архангелско и Томина Балка. Американските военни твърдят, че вчерашната украинска атака е подготовка за по-голяма офанзива. След анализ на спътникови снимки израелска компания разкри, че Русия е извела от Сирия зенитна батарея С-300 и я доставила в черноморското пристанище Новоросийск. 

В Нова Каховка е обявена масова евакуация. Градът е под обстрела на ВСУ вече няколкодни, вчера бе разрушен универсалният магазин в центъра. Системите HIMARS са унищожили почти всички големи мостове в Нова Каховка: Антоновски железопътен, автомобилен и Новокаховски. Руската армия беше отрязана от доставките на оръжие и личен състав от територията на Крим.

Украинският президентски съветник Олексий Арестович заяви, че са подложени на обстрел фериботите, които Русия използва за снабдяване на окупираната от нея част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър.

Агенции като Ройтерс също заговориха за мащабно настъпление на ВСУ в южно направление. Телевизия CNN обяви по-рано, че украинската армия е освободила четири села близо до Херсон.

"Украйна е на път да си върне това, което е нейно, и накрая ще си върне всичко – Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, Крим, водите на Черно и Азовско море. „Но окупаторите трябва да знаят: ще ги гоним до границата. До нашата граница, чиято линия не е променена. Окупаторите го знаят добре и ако искат да оцелеят - време е руските военни да бягат. Прибирайте се”, подчерта украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. Президентът, както и украинските официални лица, са много пестеливи в информацията за военните действия. Стана ясно и че така ще продължат. 

"Окупаторите трябва да знаят, че ще ги изтласкаме обратно до нашата граница - линия, която остава непроменена за нас", добави той.

Руското министерство на отбраната заяви снощи, че контранастъпление  е имало в три направления, но то се е провалило с трясък. Украинците са загубили 26 танка, 23 БМП и 2 изтребителя Су-25.

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов отхвърли съобщението за контраофанзива като "пореден фейк на украинската пропаганда".  "Поредният фейк на украинската пропаганда, който лесно се възприема от Запада: Украинските бойци уж са започнали настъпление в южното направление. Това е точно такова информационно подхвърляне, както и всички предишни, като виртуалните "атаки" срещу Кримския мост, които диванните войски на киевския режим извършиха неведнъж", написа Аксьонов в канала си в "Телеграм".

Според Пентагона украинската армия е започнала да проучва фронтовата линия в южната посока, преди да подготви голямо контранастъпление. Като част от тези операции се извършват атаки срещу складове, щабове и други цели, за да се улесни офанзивата. Решението е взето във връзка с увеличаването на броя на руските бойни части, което беше неприятна изненада за САЩ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата