Медия без
политическа реклама

Украинска ракета удари Таганрог

28 Юли 2023Обновена
Последиците от взрива в центъра на Таганрог
Последиците от взрива в центъра на Таганрог

Украинска ракета - модифицирана С-200, прелетя 120 км над зона наситена с ПВО на руснаците и удари град Таганрог, Ростовска област, съобщиха руските Телеграм канали.

Ракетата се е взривила в кафе "Чехов сад" на ул. Лермонтовска 22. Руските власти твърдят, че са пострадали 15 човека, които имат травми от осколки, но няма загинали. Очевидци твърдят, че под развалините има останали хора. На 10 км от взрива се намира авиобазата на Таганрог, където е разположен научно-техническият комплекс "Бериев", който произвежда самолетите А-50. На летището има разположени и самолети Ту-95. Вероятно това е била целта на атаката - руската страна потвърждава, че ракетата е свалена от ПВО, отклонила се е от курса и е паднала в центъра на града. 

Още по-близо, на 2 км от взрива, пък се намира търговското пристанище на Таганрог, което също може да е било цел на атаката.

От най-близката точка на украинските позиции до Таганрог са 120 километра. Ако наистина обстрелът на Ростовска област е извършен с подобрени ракети С-200, това означава, че Украйна вече има свой вариант на ракети със сравнително голям обсег, които могат да ударят Белгород и много други руски градове в близост до границата.

Губернаторът Василий Голубев публикува снимки от мястото на взрива. Малко по-късно той съобщи, че силите за ПВО са прехванали още една ракета над Азовския район на Ростовска област (140 км от фронта). Telegram канали, позовавайки се на очевидци, съобщиха, че в района са се чували звуци от експлозии.

Министерството на отбраната съобщи: Около 17.15 часа "киевският режим" направи втори опит за терористична атака със зенитна ракета С-200, преработена в ударна версия. Украинска ракета е била прихваната от руски системи за ПВО край град Азов, Ростовска област. Фрагментите от свалената ракета са паднали в безлюдна местност.

В Ростов на Дон е задействан план "Въздушно нападение". На всички полицейски и други сили за сигурност е наредено да инспектират въздушното пространство над града на всеки 15 минути. Резултатите от наблюдението трябва да се регистрират.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата