Quantcast

Медия без
политическа реклама

Си Цзинпин призова Зеленски да започне мирни преговори

Русия приветства предложението, САЩ изразиха съмнение дали ще се стигне до смислен резултат

26 Апр. 2023Обновена

Председателят на Китай Си Цзинпин проведе телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски и това е първият контакт между двамата откакто Русия нахлу на украинска територия на 24 февруари 2022 г. Според съобщението на централната китайска телевизия двамата са обсъдили двустранните отношения и са изказали становището си по обстановката в Украйна.

"Китай решително ще съдейства за преговорен процес и прекратяване на огъня в най-кратки срокове", е цитиран Си, който е добавил, че "диалогът и преговорите са единствения възможен изход от конфликта, никой не печели от ядрена война".

Според него Китай винаги стои на страната на мира, като основната му позиция е да насърчава мира чрез преговори. Си съобщи, че Китай ще изпрати специален представител на китайското правителство по евразийските въпроси, да отиде в Украйна и "други държави", "за да проведе задълбочена комуникация с всички страни по политическото уреждане на украинската криза". Специалният представител е бившия китайски посланик в Русия Ли Хуей.

В своя профил в "Туитър" пък Зеленски съобщи:

"Проведох дълъг и съдържателен разговор с лидера на Китай Си Цзинпин. Вярвам, че разговорът, а също и назначаването на посланик на Украйна в Китай ще дадат мощен тласък в развитието на нашите двустранни отношения".

Указът (№239/2023) за назначаване на украински посланик в Пекин е подписан от Зеленски днес. Посланикът се казва Павел Рябикин и до март беше министър на стратегическите индустрии на Украйна. Предишният посланик в Китай - Сергей Камишев, почина през 2021 г., след което Украйна така и не назначи свой първи дипломат в страната

За последно Зеленски и Си Цзинпин контактуваха в началото на януари 2022 г. Тогава си размениха поздравителни телеграми по случай 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Руското външно министерство се изказа положително за телефонния разговор между Си и Зеленски. 

"Отбелязваме готовността на китайската страна да положи усилия за установяване на преговорен процес. Виждаме широко съзвучие между нашите принципни подходи и положенията в публикувания от китайското МВнР на 24 февруари позиционен документ - заяви говорителят Мария Захарова. - Проблемът не е в недостига на добри планове. Засега киевският режим демонстрира отхвърляне на всякакви разумни инициативи, насочени към политическо и дипломатическо уреждане на украинската криза, а евентуално съгласие за преговори обуславя с ултиматуми и нереалистични условия. Украинските власти и техните западни наставници вече демонстрираха своите възможности за размиването на мирни инициативи. Следователно е малко вероятно всякакви призиви за мир да бъдат адекватно приети от марионетките, управлявани от Вашингтон".

Координаторът за стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби пък обяви, че Вашингтон приветства преговорите на високо ниво между Пекин и Киев. Но добави: "Не мисля, че към момента знаем дали това ще доведе до някакво смислено движение към мир, към мирен план или предложение".

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

* На 24 февруари Китай, точно година след началото на руската военна агресия, представи своя мирен план за Украйна, който предвижда незабавно прекратяване на огъня. Но тъй като не предвижда изтегляне на руските войски от територията на Украйна (т.е. ще доведе до фиксиране на сегашната фронтова линия като де факто нова граница), планът беше критикуван от украинските власти и от Запада. Лично Зеленски се въздържа от остри критики;

* На 20 март Си Цзинпин бе на посещение в Москва. На срещата им Владимир Путин обяви подкрепата си за мирния план на Китай. В същото време Китай обяви, че Си възнамерява да разговаря със Зеленски по телефона;

* В началото на април френският президент Макрон посети Китай. По-късно в медиите се появиха съобщения, че Макрон подготвя мирен план, който ще лансира съвместно с Китай, според който трябва да започнат преговори между Украйна и Русия през лятото.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?