Медия без
политическа реклама

Шефът на щаба за украинските бежанци е подал оставка

Министерски съвет потвърди със закъснение оттеглянето му "по лични причини"

22 Апр. 2022Обновена
полк. Валери Рачев
полк. Валери Рачев

Ръководителят на правителствения щаб за посрещане на украинските бежанци полк. Валери Рачев е подал оставка, съобщи Клуб Z, позовавайки се на източници от Министерски съвет. От бТВ посочват, че това се е случило още в сряда.

"Сега" отправи запитване до правителствената пресслужба и до пиара на вицепремиера Калина Константинова, която бе натоварена да координира организацията по посрещането на бягащите от войната украинци, но до момента няма потвърждение на информацията.

Тази вечер МС потвърди оттеглянето на Рачев.  "Ръководителят на правителствения щаб за бежанците полковник Валери Рачев се оттегля поради лични причини", съобщиха от Министерски съвет, няколко часа, след като стана ясно, че Рачев е подал оставка.

"Нека да уважим личното му пространство и да му позволим да се отдаде на спокойни и светли празници със семейство си. За нас Валери Рачев е безценен специалист, професионалист с безкомпромисен опит и човек с много голямо и добро сърце. Надяваме се господин Рачев отново да бъде част от нашия отбор", казват от Министерски съвет.

Кризисният щаб бе сформиран в средата на март и той бе оглавен от полк. Валери Рачев, бивш началник на кабинета на външния министър Николай Младенов.

Не е известно какво би накарало полк. Рачев да напусне щаба. От Клуб Z допускат, че причината е лоша координация в звеното, наблюдавано от вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова.

В последните дни представители на четворната коалиция направиха поредица от изключително арогантни изказвания. Министърът на туризма Христо Проданов обяви тези дни: "След 31 май държавната подкрепа за бежанците трябва да приключи. Проявихме 3 месеца хуманност и разбиране, след което е необходимо тези хора да излязат на пазара на труда, да живеят на квартира, да плащат наем и да живеят и работят както всички останали". 

Друго скандално изказване направи Илин Димитров - председател на парламентарната комисия по туризъм и депутат на "Продължаваме промяната". Димитров е "въодушевен", че войната е напълнила хотелите ни. "Направихме много хубав пре-сезон - три месеца ще подпомагаме бизнеса. Второ - ще успеем да си запазим служителите", каза депутатът на Кирил Петков и Асен Василев. За съдбата на бежанците след 31 май Димитров включи в оборот крайно смущаващи изрази: "Решението е те да бъдат вкарани в градовете, където да започнат да работят, да произвеждат и да се заселят. Защото в курортите те ще изкарат едно лято и ще си заминат. А аз съм много против ние да плащаме за "почивка" на украинците, докато не плащаме и на българите. Така, че до 31 май - да, но след това сменяме модела".

Никой от управляващите лидери не е сметнал за необходимо да се извини за тези изказвания. Натоварената да координира грижата за бежанците Калина Константинова - вицепремиер по ефективно управление, замаза скандала с кухо изявление във "Фейсбук", където повтори опорките на колегите си, но в по-приличен тон.

ХОТЕЛИЕРИТЕ НЕДОВОЛНИ ОТ ПЪРВИТЕ ПОМОЩИ

Хотелиери по Северното Черноморие се оплакаха, че не са получили пълните суми от дължимото им от държавата за престоя на украинските бежанци. На 20 април от Министерството на туризма обявиха, че е започнало изплащането на първия транш от определените по 40 лв. на ден за нощувка и изхранване на всеки един украински бежанец, настанен в хотел. Общата сума, одобрена от правителството, е малко над 11 млн. лв. с ДДС, с които трябва да се плати престоят на търсещите закрила в периода от началото на войната - 24 февруари, до 31 март.

"Преводът, който получихме, е на сума, която има около 10% разлика от сумата, която е трябвало да ни преведат", казва пред БНР управителят на хотел Маргарита Христова. В него има около 400 бежанци от Украйна. "Повечето от хората, които настанихме още в началото на март, са все още тук. Няма такова текучество", казва Христова.

Друг хотелиер по Северното Черномоние посочва, че в единия от хотелите му получената сума е с 36% по-ниска, а във втория разликата между заявеното и полученето е фрапантна. "От 108 000 лева, които трябваше да получим, сме получили 8 хиляди лева. Имаме уверения от министерството, че това не е финалният транш. Към момента е заплатено за уточнените бежанци, тези, които са сверени с останалите институции, главно с "Миграция", каза пред БНР хотелиерът Преслав Луканов.

Той посочва, че е готов да задържи бежанците през целия  летния сезон, ако държавата плаща за престоя им. "Пазарите, на които работим, не очакваме да бъдат толкова активни – самата Украйна, Русия, Молдова. И другата причина е, че реално не виждам възможност тези хора да бъдат интегрирани в обществото до такава степен, че да могат да получат работа с нормално заплащане, за да могат да си позволят квартири", казва Луканов.

9 ДЪРЖАВИ ЧАКАТ ПОМОЩИ ЗА БЕЖАНЦИТЕ ОТ ЕС

Чехия, България, Румъния, Полша, Унгария, Словакия и трите балтийски страни ще поискат финансова помощ от Европейския съюз заради грижите за украинските бежанци, съобщи БНР.

Медията се позовава на изявление на чешкия вицепремиер Иван Бартош. Той обяви, че страните са постигнали единодушие за 14 мерки, които ще представят заедно, за да започнат диалог с Европейската комисия за промяна на сегашните правила.

Около 5 милиона украинци са напуснали страната си след руската инвазия в края на февруари.  България е приела над 88 000 украински бежанци. Чешкият вицепремиер Бартош посочи, че страната му е дала до момента над 300 000 временни визи на украинци.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

След 31 май държавната подкрепа за бежанците трябва да приключи. Проявихме 3 месеца хуманност и разбиране, след което е необходимо тези хора да излязат на пазара на труда, да живеят на квартира, да плащат наем и да живеят и работят както всички останали".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бежанци, Украйна, помощ, Чехия

Още по темата