Медия без
политическа реклама

Шефът на "Кинтекс" напуска сам и ще съди Нинова

Ангажиментът за ремонт на военна техника от Украйна ще остане на хартия, счита Александър Михайлов

05 Май 2022

Директорът на държавната компания „Кинтекс“ Александър Михайлов е решил да се оттегли от компанията. Михайлов ще оттегли подадените от него жалби срещу отстраняването му, но се кани да търси по съдебен път отговорност от министъра на икономиката Корнелия Нинова.

Това обяви в ефира на „Нова телевизия“ самият Михайлов. Михайлов за пореден път разказа подробно за дейности в „Кинтекс“, които свидетелстват за непряк износ на оръжия в посока към Украйна през други държави. Той издържа на поста едва няколко месеца – Михайлов е начело на „Кинтекс“ от октомври, 2021 г.

До решението на Михайлов сам да се оттегли се стигна след втори опит на „Държавната консолидационна компания“ да го отстрани. Първият опит за махането на Михайлов бе спрян от Софийския градски съд заради заведено от него дело. Михайлов обясни, че нищо от мотивите за махането му не отговаря на истината – че не е бил проверяван от инспектората и че срещу него се ползва донос с неверни твърдения. В последствие ДКК внесе ново искане за промяна в ръководството с аргументн, че старото е издало дъжарвна тайна.

„Явно съм много неудобен за г-жа Нинова. Защото тя дори не изчака съдът да се произнесе законно или не е първото ми уволнение. Сигурно под нейно давление аз бях уволнен втори път. Тя не пожела да говори с мен, когато беше в „Кинтекс”. Аз не драпам да работя там, не искам да работя с Нинова и с това ръководство на ДКК”, обясни Михайлов, като посочи, че решението му да напусне е семейно.

Михайлов коментира отново дейността на „Кинтекс“ в контекста на течащата война, както и взетото от парламента решение да се окаже военно-техническа помощ, като ремонтира техника. „За мен това решение е нещо като полубременна жена. Едните ще обясняват на избирателите си, че България не праща оръжие на Украйна, докато то стига дотам през Полша, Чехия и Словакия, другите ще обясняват – ето, пращаме“, заяви Михайлов. Според него обещанието България да ремонтира военна техника ще остане само на хартия. "Първо трябва да говорим какъв е капацитетът на българските ремонтни бази – "Авионамс" и "Терем". Едното от дружествата работи по руски лиценз, другото, което ремонтира бронетехника, не е добре финансирано години наред. 1/3 от неговото оборудване е дефектирало, втора трета през годините е изчезнало, откраднато, изнесено, това предприятие работи с 40% от капацитета си, с който поддържа техниката на българската армия. Преди няколко години имаше договор 10 танка за една година ремонтира. 10 танка сигурно за една седмица погиват във войната. Сметнете сроковете. Не се каза и каква техника ще ремонтираме. Ако говорим за поразена в бой техника, тя е скрап за вторични суровини. Ако говорим за техника, бракувана от украинските власти, тя се нуждае от основен ремонт, капитален ремонт, който отнема 1-2 години. След 1-2 години ли ще оказваме помощ на Украйна?", попита Михайлов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата