Медия без
политическа реклама

Северна Македония дари на Украйна получени от Русия танкове Т-72

Машините са били дадени на властите в Скопие през 2000 г. по време на бунта на албанците

29 Юли 2022
БГНЕС архив

Министерството на отбраната и въоръжените сили на Република Северна Македония потвърдиха, че страната е дарила на Украйна трето поколение танкове, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Без да уточни броя на дарените на Украйна машини, Министерството на отбраната на Република Северна Македония заяви пред МИА, че танковете са неконкурентни и несъвместими със стандартите на НАТО и ще трябва да бъдат използвани допълнителни ресурси в предстоящия период за тяхното разрушаване.

В името на спасението на управляващата коалиция парламентът отказа да предостави официално оръжие на Украйна.

Северна Македония вече дари военна техника за Украйна няколко пъти в съответствие с техните искания и нужди и в координация със съюзниците от НАТО, твърди още Министерството на отбраната в Скопие.

Някои страни от Северноатлантическия алианс са нерешителни по отношение на доставките на тежки оръжия за Украйна, заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте пред изданието “Политико” в кулоарите на срещата на върха на НАТО в испанската столица.

"Република Северна Македония като надеждна членка на НАТО, в съгласие със съюзниците и партньорите, зачитайки териториалната цялост, суверенитета и правото на самоотбрана на Украйна, като същевременно строго осъжда агресията на Русия срещу Украйна, взе решение за изпращане на Министерството на отбраната на Украйна на определено количество материални средства", натъртват от ведомството. 

Не е задължително военно-техническата помощ, която България ще предостави на Украйна да е изцяло безплатна.

Сръбската телевизия РТС съобщи, че конвой от македонски танкове Т-72 е потеглил в четвъртък към Украйна. Става въпрос за танкове трето поколение от батальон, който скоро ще бъде разформирован. РТС отбелязва, че в арсенала на македонската армия има 31 танка от този тип. Те били дадени на властите в Скопие през 2000 г. от Русия по време на бунта на албанците.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба продължи със серията си от срещи у нас, на които представя нуждите на страната си във войната с Русия. Той обаче бе достатъчно дипломатичен, за да не реагира остро на демонстрираното нежелание за военна помощ от страна на България.
Каквото и българско оръжие да е достигнало до Украйна, то не може да се смята за отговорност на България. Това се разбра от коментар на премиера Кирил Петков по темата пред Нова ТВ.
Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор. Това обяви той в интервю за bTV.  Имаме необходимост от въоръжение, добави Москаленко.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

България остана една от малкото страни в ЕС и НАТО, която не реши да дари официално военна техника на Украйна. В началото на май т.г.,  в името на спасението по онова време на управляващата коалиция, парламентът отказа да предостави официално оръжие на Украйна, но даде на правителството ограничен мандат за действие – евентуално да даде ''военно-техническа помощ'' на Киев. Това стана заради съпротивата на БСП, която дори заплаши да напусне управлението.

След това беше постигнат компромис, иницииран от ПП. С него се предвиди именно предоставянето на военно-техническа помощ, която да се изразява в ремонт на украинска бойна техника. Нещо, което според много експерти, трудно може да бъде практически осъществено.

После стана ясно, че ще се направи опит за ремонт на украинска бронирана техника в българските военни заводи. Обявено бе, че става дума за 80 танка. Съобщено бе, че е минала и украинска военна делегация, която да огледа възможностите. И до момента няма данни да е ремонтирана и една бронирана машина.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата