Медия без
политическа реклама

САЩ: Съветското оръжие за Украйна свърши

Войната може да бъде решена вече само със западно въоръжение, казват американски военни експерти

10 Юни 2022

"Запасите от съветско оръжие в Европа свършиха, Украйна вече зависи изцяло от доставките на западно оръжие", казват анонимни военни специалисти от САЩ пред Франспрес, съобщи БиБиСи.

В първите етапи на войната западните страни пращаха в Украйна предимно въоръжение от съветски образец, с което са свикнали украинците. Такива запаси имаше в много от източноевропейските страни, но те свършиха, казват източниците.

Постепенно Западът увеличава доставките на тежко въоръжение и боеприпаси, в някои отношения те превъзхождат руските си аналози, но е нужно време на украинците да овладеят западната техника, която все още е недостатъчна. 

САЩ вече предоставиха 4 системи за залпов огън HIMARS. Заедно с доставките от Великобритания общото количество е повече, но вчера съветникът на президента Михайло Подоляк заяви, че за пълноценно контранастъпление на Украйна са нужни не по-малко от 150 такива системи. 

Един от източните на Франспрес обръща внимание на изявлението на шефа на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили, че първите 4 установки са пробни дали украинците могат да ги управляват и дали биха могли да ги опазят да не бъдат пленени от противника. В Германия са подготвени допълнителни доставки HIMARS, които незабавно могат да бъдат пратени в Украйна, ако резултатът от пробата се окаже добър. 

Вашингтон засега изключва възможността да достави бойни дронове  Grey Eagle, с които може да се стигне от големи руски градове. За такава възможност съобщи на 1 юни Ройтерс. Дроновете Grey Eagle са разновидност на апаратите  Predator, които САЩ използваха в Афганистан и притежават по-голяма огнева мощ от използваните от украинците "Байрактар".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

оръжие, Украйна, запад

Още по темата