Медия без
политическа реклама

САЩ ще доставят значителен брой танкове Abrams на Украйна

Германия се съгласи да прати свои "Леопард" и да разреши на други страни да направят същото

24 Яну. 2023Обновена
wsj

Администрацията на американския президент Джо Байдън клони към изпращането на значителен брой танкове Abrams M1 на Украйна и съобщение за тези доставки може да има още през тази седмица, съобщават официални лица пред "Уолстрийт джърнъл".

Този ход е част от по-широко дипломатическо споразумение с Германия, чрез което Берлин ще изпрати по-малък брой свои танкове "Леопард-2", но пък ще одобри доставката на повече от същите танкове от Полша и други страни. Подобно споразумение разрешава и разногласията между САЩ и Германия относно предоставянето на танкове за Украйна, която подготвя контранастъпление на фона на допълнителна мобилизация в Русия.

Официално от Белия дом отказват коментар. Sky News Arabia обаче излъчи подобна информация, позовавайки се на източник от Пентагона, който също е пожелал анонимност.

Промяната в позицията на САЩ е следствие на разговора между президента Байдън и германския канцлер Олаф Шолц на 17 януари. Тогава Байдън се съгласи да проучи предоставянето на танковете Abrams след преценка на Пентагона. Високопоставен германски служител заяви, че въпросът за танковете е бил предмет на интензивни преговори между Вашингтон и Берлин повече от седмица и изглежда е на път да бъде разрешен.

Висши американски военни публично твърдят, че танковете Abrams изискват значително количество обучение и логистична подкрепа и следователно не са подходящи за този момент от конфликта. Сега обаче става известно, че САЩ ще пратят първоначално поне 10 такива танка на Украйна. 

Миналата седмица, на среща в германската военновъздушна база Рамщайн, САЩ и техните съюзници не успяха да убедят Германия да позволи на други страни да изпратят произведени в Германия танкове "Леопард" и това се превърна в първия сериозен разрив в алианса, който подкрепя Украйна.

Германската страна първоначално заяви, че няма да стане първата, която ще изпрати танкове в Украйна и няма да го направи, освен ако САЩ не предоставят свои Abrams. Новият министър на отбраната Германия Борис Писториус пък каза миналата седмица, че не е необходимо германските и американските танкове да се предоставят едновременно и изтъкна, че правителството му все още обмисля какво да прави.

Междувременно Полша поиска разрешение от Германия да изпрати част от своите "Леопард-2" в Украйна. 

„Германците вече получиха нашето искане за съгласие за прехвърляне на танкове "Леопард-2" в Украйна - каза днес полският министър на отбраната Мариуш Блашчак. - Апелирам също към германската страна да се присъедини към коалицията от страни, които подкрепят Украйна с танкове „Леопард-2“.

Малко по-късно агенция "Блумбърг" съобщи, че Германия вероятно ще позволи това изпращане от страна на Полша. А тази вечер онлайн изданието на германското сп."Шпигел" обяви, че канцлерът Олаф Шолц е взел решение да доставка на танкове "Леопард-2А6". Това, също както решението на американската администрация, все още не е официално съобщено.

Според източниците на "Шпигел" става въпрос за една рота танкове (14 броя), а същевременно Берлин ще даде зелена светлина за доставка на тези машини германско производство и от други държави, включително Полша. 

А същевременно ABC News обобщи, че на срещата в Рамщайн 12 държави са се договорили да предадат на Украйна общо 100 танка "Леопард". Освен Полша и Финландия, сред страните в "танковата коалиция" са Испания, Нидерландия и Дания. Норвегия също е в коалицията, като ще изпрати 8 от своите 36 германски танка. 

 

ЗАЩО "ЛЕОПАРД" Е НАЙ-ЖЕЛАН ЗА УКРАЙНА

Причините тези танкове да са най-подходящи за войната са няколко: 

Първо - в Европа има много "Леопард-2" - около 3000 в различни страни.

Второ - те са относително лесни за управление. "Леопардите" са на въоръжение в 13 европейски страни, което означава, че Европа има достатъчно резервни части и боеприпаси за тях.

Трето - този модел танк е създаден по време на Студената война като съперник на съветския Т-90, от който все още има много в руската армия.

В интервю на БиБиСи бившият зам.-министър на отбраната на Полша генерал Валдемар Скшипчак заяви: „Аз самият съм танкист. Командвах дивизион, който включваше бригада от танкове „Леопард-2“. Мога да кажа, че това е почти перфектно оръжие. От танкистка гледна точка тези машини имат много ефективна огнева система и добра подвижност. В бой с тях руснаците, включително и прехваления им "Армат" Т-14, нямат никакъв шанс."

 

 

Още по темата