Медия без
политическа реклама

САЩ пуснаха видео от инцидента между своя дрон и руските изтребители

Пентагонът: Русия вероятно се опитва да извади останките нападналата в Черно море машина

17 Март 2023Обновена
Туитър

САЩ публикуваха видеозапис, на който се вижда инцидентът между руските изтребители Су-27 и американския дрон MQ-9 "Рийпър".

На видеото, което е пуснато от U.S. European Command (EUCOM), се вижда как руските изтребители изхвърлят гориво в близост до безпилотната машина непосредствено преди тя да започне да пада. 

Европейското командване на въоръжените сили на САЩ сили съобщи, че руски изтребител Су-27 се е сблъскал над Черно море с американски боен дрон MQ-9 Reaper.

На кадрите се вижда точно моментът преди съприкосновението между изтребителя и дрона, след което картината изчезва. Заснета е и повредена перка на дрона след прихващането.

Разсекретеното видео е дълго 40 секунди и е редактирано от американската армия. От ВВС на Съединените щати съобщават, че разсекретеният видеозапис е монтиран заради дължината на кадрите, но показаното е в хронологичен ред.

САЩ са видели признаци, че Русия вероятно се опитва да извади останките на американския дрон, който се разби, след като беше прехванат от руски изтребител над Черно море, предаде в същото време Ройтерс, цигирана о БГНЕС. Агенцията се позова на Пентагона.

"Има признаци, че Русия вероятно се опитва да извади отломки от "Ем Кю-9"… обаче по наша оценка е много малко вероятно те да успеят да извадят нещо полезно", заяви говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

Американски служител, говорил при условие за анонимност, каза, че руски кораби са били забелязани в района, в който се разби дрона, но изглежда, че засега те все още не са извадили части от него. Не е ясно дали те все още са в района.

Още по темата