Медия без
политическа реклама

Руски изтребител свали американски боен дрон над Черно море

Държавният департамент на САЩ извика за обяснения руския посланик

15 Март 2023Обновена
Су-27 (горе) с действията си е довел до падането на американския боен дрон (долу) в международни води в Черно море
Су-27 (горе) с действията си е довел до падането на американския боен дрон (долу) в международни води в Черно море

Европейското командване на въоръжените сили на САЩ сили съобщи, че руски изтребител Су-27 се е сблъскал над Черно море с американски боен дрон MQ-9 Reaper. Дронът е паднал в международни води, се казва още в съобщението и се допълва, че президентът Байдън е информиран за инцидента.

От американското командване (EUCOM) съобщават: "Днес, около 7:30 ч сутринта два руски самолета Су-27 извършили опасно и непрофесионално прихващане на безпилотен самолет MQ-9 на ВВС на САЩ, изпълняващ разузнавателна операция и намиращ се в международно въздушно пространство над Черно море".

От EUCOM допълват, че дронът е изпълнявал "рутинни операции" и случилото се е довело до "авария и пълната му загуба". Държавният департамент на САЩ има намерение да влезе незабавно в контакт с Русия заради инцидента.

Според последните сведения един от руските изтребители умишлено е минал пред американския безпилотник и въздушната му струя е повредила витлото на Reaper. Повредата на витлото е принудила американските военни сами да свалят дрона в международните води на Черно море. Тази версия бе потвърдена и от генерала от ВВС на САЩ Джеймс Б. Хекър, командир на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

"Няколко пъти преди стълкновението Су-27 изпускаха гориво и прелетяха пред MQ-9 по безразсъден, екологично опасен и непрофесионален начин. Този инцидент демонстрира отсъствие на компетентност в допълнение на това, че бе опасен е непрофесонален", казва генералът.

Американската телевизия CBS направи видеореконструктция на инцидента над Черно море.

 

 

The New York Times пише, че дронът е излетял от военна база в Румъния за изпълнение на планова мисия, която обикновено продължава 9-10 часа. Той не е бил въоръжен, макар че конструктцията му позволява носене на взривни вещества. Дронът е извършвал наблюдение на около 75 мили юго-западно от Крим. Намирал се е на около 7.6 км височина, когато го прихващат руски самолети. Те кръжат над него и изливат върху него гориво, за да повредят оборудването му. Този епизод шашардисал американските военни, наблюдаващи дрона от базата Рамщайн в Германия, пише The New York Times.

 

Коментарът от САЩ

Координаторът по комуникациите на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че „не е необичайно“ руски самолети да прихващат американски самолети над Черно море и добави, че е имало други прехващания през последните седмици. Но добави, че този епизод е уникален, защото показва колко „опасни, непрофесионални и безразсъдни“ са били руските действия.

От Белия дом обявиха също така, че военноморските сили на САЩ ще продължат полетите над Черно море, независимо от днешния случай.

Руският посланик във Вашингтон Анаталий Антонов бе извикан за обяснения в Държавния департамент.

На спешен брифинг прессекретарят на Пентагона ген. Пат Райдър не уточни местоположението на конфликта (според руските медии той е възникнал на около 60 км от Севастопол в Крим). Също така не даде и конкретика относно това къде са кацнали руските изтребители. 

Според генерала двата Су-27 са летели около дрона "около 30 до 40 минути" и настоя, че инцидентът не е случаен. „Мисля, че действията говорят сами за себе си“, каза той.

Райдър добави, че няма да навлиза в подробности дали самолетът е бил въоръжен или не. "Той изпълняваше мисия за разузнаване, наблюдение и разузнаване в международното въздушно пространство. Прехващанията не са толкова чести, но този тип поведение от страна на руските пилоти бе необичайно“, каза още той.

Пат Райдър заяви също така, че в Пентагона още не знаят дали вече е осъществена комуникация между Държавния департамент и руските власти.

 

Коментарът от Русия

Час след известието за инцидента руското министерство на отбраната коментира:

"Сутринта на 14 март в района на Крим в посока руската граница е регистриран полет на американски дрон. Той е летял с изключени транспондери, в нарушение на границите на зоната на режима за използване на въздушното пространство.

След откриването на дрона във въздуха бяха вдигнати руски изтребители от дежурните сили на ПВО. В резултат на рязко маневриране американският дрон е влязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и сблъскал с водната повърхност“.

„Руските изтребители не са използвали бордови оръжия и не са влезли в контакт с американския дрон, като благополучно са се върнали на летището“, завършва изявлението.

 

Последици

Инцидентът няма да доведе до пряк сблъсък между Русия и САЩ, смятат анализаторите от американския Институт за изучаване на войната. Те отбелязват, че руските военни вече няколко десетилетия използват тази тактика на сплашване по отношение на самолетите и военно-морските кораби на САЩ и техните съюзници, но това никога не е водело до пряк конфликт. Отчитайки нееднократните обещания на президента Джо Байдън, че ще избягва въвличането на американските войски в пряк конфликт с Русия, както и явно демонстрираното нежелание на Кремъл за война с НАТО, няма причини за ескалация", констатират от института.

 

Какви са участниците в инцидента?

Су-27 е е многоцелеви, суперманеврен руски изтребител от 4-то поколение, създаден по времето на СССР за директно противопоставяне на тежките американски изтребители от 4-то поколение. Цената на самолета е около $35 млн. 

MQ-9 Reaper пък е първият UAV безпилотен т.нар. самолет-убиец, предназначен за дълготрайно наблюдение на голяма надморска височина. Той струва около $32 млн. 

САЩ ползват такива дронове над Черно море отпреди началото на войната, използвайки ги за наблюдение на района. Reaper могат да летят на височина до 15 км и имат сензори и способности за събиране на разузнавателна информация и извършване на разузнаване за продължителни периоди от време, което ги прави идеална платформа за проследяване на движения на бойното поле и в Черно море.

The Air Force MQ-9 REAPER drone will live to fight another day, or thousands of days, due to a clear service plan to employ the platform for at least the nex...

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

инцидент, изтребител

Още по темата