Медия без
политическа реклама

САЩ одобриха още 45 млрд. долара за Украйна

23 Дек. 2022Обновена

Сенатът на САЩ одобри бюджета на страната за фискалната 2023 година, която приключва на 30 септември. Обемът на бюджета е около 1,7 трилиона долара и в него са включени 44.9 млрд. долара помощ за Украйна.  

Законопроектът включва 28,4 милиарда долара директна военна помощ на Украйна, включително доставки на оръжие, обучение на военен персонал, логистика, разузнавателна подкрепа. Икономическата помощ за Украйна е в размер на 13.37 млрд. долара, а останалата сума е за хуманитарна помощ.

През тази година Конгресът вече одобри около 67 милиарда долара пакети за икономическа и военна помощ за Украйна.

Конгресът на САЩ одобри трансфера на парите, иззети от "руски олигарси" в Украйна. Министерството на правосъдието на САЩ ще може да прехвърля в Украйна печалбите от продажбата на активи на "руски олигарси", конфискувани в САЩ. Поправката, внесена още през ноември от няколко републикански сенатори, беше приета в Конгреса в четвъртък и включена в проектобюджета на правителството за следващата година.

 „Това ще бъде подарък за страдащия народ на Украйна, облекчение за американския данъкоплатец и лош ден за олигарсите“, коментира приемането на поправката един от нейните автори, републиканецът Линдзи Греъм.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сенат, САЩ, помощ, Украйна

Още по темата