Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ обявиха шефа на "Вагнер" Пригожин за военнопрестъпник

Това, което върши паравоенната организация, е невъобразимо, обяви пред Сената американският правосъден министър

01 Март 2023

Американският министър на правосъдието обяви, че шефът на руската паравоенна група „Вагнер“ Евгений Пригожин е военнопрестъпник, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Мисля, че имаме повече от достатъчно доказателства в подкрепа на становището ми,” заяви Мерик Гарланд по време на изслушване в Сената.

Скандалът между собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин и руското министерство на отбраната излезе от контрол. се разраства. Пригожин директно обвини военния министър Сергей Шойгу и шефа на Генщаба Валерий Герасимов, че не доставят боеприпаси

Групировката „Вагнер“ „носи отговорност за нападения срещу украинци в Донбас, включително за използването на затворници от руски наказателни колонии като пушечно месо“, заяви министърът. Това, което те вършат, е невъобразимо, и ние трябва да направим всичко по силите си, за да им попречим“, каза още Гарланд, като обеща да помогне на украинското правосъдие да разследва тези престъпления.

Генералният прокурор на Украйна Андрий Костин наскоро обяви, че започва разследване на Пригожин за „военни престъпления“.

Шефът на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин е оцелял при удара на украинската армия по щаба му в окупирания град Попасная в Луганска област. Днес руските медии разпространиха снимки как той оглежда руините на взривената сграда. “Търсим с Пригожин

61-годишният бизнесмен, натрупал богатство в ресторантьорския бизнес, неотдавна призна, че през 2014 г. е създал групата „Вагнер“ и е създал „ферма за тролове“, за да води пропагандни кампании по интернет. През 2018 г. Пригожин беше обвинен от САЩ за намеса в изборите в страната през 2016 г.

„Вагнер“ е смятана от Вашингтон за транснационална международна организирана престъпна група, подобно на италианската и японската мафия. Американски конгресмени настояват тя да бъде определена като „терористична група“.

По време на изслушването Гарланд каза също, че САЩ са „подкрепили“ европейските усилия за създаване в Хага на „международен координационен център за съдебно преследване на престъплението „агресия“, който трябва да започне работа през лятото. Що се отнася до създаването на специален трибунал, има опасения, с които трябва да се съобразим, как работата му би засегнала нашите собствени войски, каза още министър Гарланд.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?